Ceny baterií na trhu se stabilizovaly, naopak rostou prodeje

V prvním pololetí letošního roku vzrostla poptávka po bateriích do notebooků, fotoaparátů i kamer. Růst byl patrný zejména v červnu, kdy lidé pořizují nové přístroje před dovolenými. Vyplývá to z aktuálních statistik předního on-line prodejce baterií BatteryShop.cz. Naopak ceny se na trhu letos v prvním pololetí příliš neměnily.

Prodej baterií do fotoaparátů se v červnu oproti lednu téměř zdvojnásobil. Vyplývá to z prodejních statistik předního e-shopu BatteryShop.cz. Růst za první pololetí byl v porovnání s loňským rokem zhruba padesátiprocentní. „Lidé si v červnu už tradičně pořizovali častěji také baterie do kamer, kde jsme zaznamenali nárůst oproti lednu o 58 procent. Ve srovnání s loňským prvním pololetím se prodeje zvedly přibližně o třetinu,“ uvedl Radim Tlapák, ředitel předního internetového obchodu BatteryShop.cz, který nabízí široký sortiment baterií i nabíječek.

Meziročně vzrostly i prodeje baterií do notebooků o 24 procent a také nabíječek do fotoaparátů a kamer o 62 procent. Naopak pokračuje stabilizace cen. „Ceny baterií se od minulého roku nijak výrazně neposunuly ani na jednu stranu. Růst nebo pokles je tak po loňské cenové stabilizaci jen v řádu jednotek procent,“ potvrdil Tlapák. Výraznější změny totiž zasáhly trh v roce 2014, kdy například ceny baterií do notebooků vzrostly až o 30 procent. K důvodům patřilo zdražování letecké přepravy lithiových baterií a rostoucí kurz dolaru.

Nejvyšší poptávku v prvním pololetí registroval internetový obchod BatteryShop.cz po bateriích T6 power Li-40B, které jsou určené pro fotoaparáty Olympus. Pořadí nejprodávanějších produktů se však v poslední době příliš nezměnilo. Výjimkou jsou baterie pro notebooky od firmy Toshiba, které jsou nově mezi pěti nejprodávanějšími výrobky. Zákazníci přitom v minulosti preferovali spíše baterie značek Acer nebo HP.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *