Skupina Wortmann zaznamenala mírný růst a pozitivní vývoj ve Francii, Beneluxu, Velké Británii a Řecku

Skupina Wortmann z Detmoldu, známá v České republice pod značkou Tamaris, zvýšila v uplynulém obchodním roce svůj obrat na 1,013 miliard eur, což je o 0,2 procenta více než v předchozím období. Podíl exportu se přitom udržel na 53,2 procentech. Zatímco Wortmann zaznamenal pozitivní vývoj v zemích západní Evropy, situace na trzích ve východní Evropě nesplnila očekávání. Během uplynulého období navíc výrazně vzrostl podíl internetového obchodu.

Značka dámských bot Tamaris zaznamenala pozitivní vývoj na evropských zahraničních trzích, zejména ve Francii, zemích Beneluxu, Velké Británii, ale také v Řecku. Situace na trzích ve východní Evropě ve druhé polovině obchodního roku však očekávání nesplnila. „U mezinárodního obchodu Privat Label asijské dceřiné společnosti Novi Footwear v Hongkongu a Singapuru došlo v uplynulém obchodním roce k dalšímu poklesu. Lepší odtržení celé skupiny tak nebylo umožněno,“ sdělil Jens Beining ze skupiny Wortmann. Na uplynulý obchodní rok přitom mělo velký vliv počasí, které vedlo k rozmachu výroby nejen v obuvním, ale i oděvním průmyslu. „To se projevilo i v kupním chování konečných spotřebitelů, kdy e- shopy s produkty značky Tamaris zaznamenaly zvýšené tržby,“ dodal Beining.

V aktuálním obchodním roce skupina Wortmann investuje do svých provozních míst. Ke konci roku bude otevřena nová outletová prodejna v Detmoldu, do které Wortmann vloží zhruba 5 miliónů eur. Další 4 milióny eur přitom bude investovat do vybudování hlavní správy v Detmoldu a výstavby moderních kancelářských ploch. Díky tomu vznikne prostor pro dalších zhruba 140 pracovních míst. Kromě toho bude v těchto dnech také spuštěna nově založená dceřiná společnost Tamaris USA Inc.

Celkové investice 16,5 miliónů eur dosahovaly úrovně předchozího roku. Ziskovost v uplynulém obchodním roce lze označit za uspokojivou. „Při zachování podílu vlastního kapitálu přes 75 procent probíhají veškeré investice zásadně z vlastních prostředků, bankovní úvěry nejsou využívány. Aktuální obchodní rok 2014/15 v Detmoldu charakterizujeme jako zdrženlivý, což je ovlivněno i aktuálním děním ve východní Evropě, kde měla skupina Wortmann svá důležitá odbytiště v Rusku a na Ukrajině,“ uvedl Jens Beining ze společnosti Wortmann. „Přesto se vzhledem k došlým objednávkám očekává oproti loňskému roku zvýšení obratu,“ doplnil Beining.

Společnost Wortmann je zastoupena 8 vlastními pobočkami v Evropě, 11 v Asii a 1 v USA. V současné době zaměstnává 1 114 lidí, z čehož 699 tvoří zaměstnanci v Evropě. Po celém světě tak pracuje pro detmoldskou skupinu 30 000 lidí. Skupina Wortmann, jejíž objem výroby představuje 52,6 milionů párů obuvi, patří v současném obchodním roce k největším výrobcům a prodejcům obuvi v Evropě. Kolekce skupiny Wortmann jsou nabízeny ve více než 70 zemích celého světa a více než 15 000 obchodech s obuví. V oblasti módní dámské obuvi tak má společnost Wortmann dominantní postavení na evropském trhu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *