Kozačky bez správného ošetření v zimě trpí, vhodnější jsou nepromokavé materiály

V zimní sezóně obchodníci nabízejí různé druhy obuvi, které se svými vlastnostmi do zimy nehodí. U žen v tomto směru převládá zájem o lakované či semišové kozačky. Kvůli neznalosti materiálů se poté často diví, že se jim boty v zimě rychle ničí a dlouho nevydrží. Za vhodnější materiály jsou považovány voděodolné membrány. Každý materiál včetně membrán však vyžaduje pravidelnou a správnou údržbu, na kterou lidé často zapomínají. Obuv pak ztrácí prodyšnost, voděodpudivost i pěkný vzhled. Jaké materiály jsou na zimní obuv vhodné a jak se o boty správně starat nám v komentáři objasní specialista v oblasti výroby obuvi Tomáš Jurák.

Správné ošetření obuvi je základ

Nejčastěji používaným přírodním materiálem s ideálními vlastnostmi pro výrobu obuvi je kůže. Samotná kůže je však pouze surovým materiálem, obuv se vyrábí teprve ze zpracované kůže neboli usně. V současnosti rozeznáváme několik druhů usní. Zimní obuv se vyrábí z nubukové, semišové nebo také lakované kůže. Dále existuje obuv ze syntetických, gumových a voděodolných materiálů. Každý materiál má své vlastnosti, proto by nejzásadnějším ukazatelem pro nakupující měla být znalost správného ošetření dané obuvi.

Nubuk i semiš jsou charakteristické svým sametovým vzhledem, který je však náchylný ke znečištění a promoknutí. Voda se do kůže velmi snadno vsákne a nubuk i semiš v místě namočení ztmavnou do doby, než kůže uschne. V případě nedostatečné péče o tuto kůži se její sametový vzhled brzy zničí. Obuv z těchto materiálů nekrémujeme, ale používáme vhodnou impregnaci, která zvýší voděodolnost boty. Přes veškerou péči není tato obuv vhodná k dlouhodobému nošení v náročných zimních podmínkách. Semišové a nubukové boty se hodí na kratší procházky a do města.

Lakovaná kůže v zimě praská, vyžaduje pravidelnou údržbu

V zimním období ženy často nosí kozačky z lakované kůže, která špatně snáší zimu a vlhko. Obecně se doporučuje nosit takovou obuv v interiérech a nevystavovat ji nepříznivým podmínkám. Pokud už takové boty máme, musíme se starat, aby nám vydržely a nezničily se. Lakovaná kůže má při promoknutí tendenci se deformovat a praskat, proto je nutné pomalé vysoušení při pokojové teplotě. Důležité je používání speciálních krémů a vosků, které obuv udržují v dobré kvalitě. Pokud lakovky v zimě nosíte rádi, střídejte je i s jiným typem obuvi a po každém nošení na ně naneste ochranný prostředek.

K výrobě zimních bot se často používají také syntetické materiály. Řadíme sem plasty, koženky, pryž nebo poromery, které se svým vzhledem podobají kůži. Syntetické materiály však mohou mít nižší prodyšnost nebo menší přizpůsobivost. Z těchto důvodů je lepší vybírat obuv, která je sice z části vyrobena ze syntetiky, ale kombinuje i další suroviny. Výhodou oproti ostatním materiálům je snadná údržba. Ve většině případů stačí lehce omýt vodou a otřít do sucha. Vzhledem k různým materiálovým variacím však nelze jednoznačně stanovit vhodnost pro zimní období. Musíme se vždy rozhodnout dle toho, do jakých podmínek budeme danou obuv používat.

V zimě vítězí voděodolné membrány – udrží nohy v suchu a teple

Voděodolné membrány byly donedávna doménou pouze sportovní a turistické obuvi. V současnosti se s nimi však setkáváme i u zimní kotníčkové obuvi. Membrány zajišťují nepropustnost vody, ale zároveň prodyšnost vzduchu. K udržení těchto vlastností je ovšem nutná pravidelná péče. Po použití je důležité obuv očistit od nečistot vlažnou vodou a nechat ji důkladně vysušit. Vysušené boty se nastříkají impregnačním prostředkem vhodným na voděodolné membrány. Na tuto obuv nesmíme používat jiné impregnace, protože bychom mohli výrazně narušit vlastnosti membrány. Co se týče tepelného komfortu, sucha a zachování vlastností obuvi představují voděodolné membrány nejvhodnější variantu zimní obuvi.

Autor komentáře: Tomáš Jurák, jednatel společnosti Coqui

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *