Aktuální statistiky: Jeden byt se stavěl v průměru 3 roky, Češi hlavně řešili úsporu energie

Zatímco průměrná doba výstavby jednoho rodinného domu byla vloni 42 měsíců, stavba bytu trvala průměrně o osm měsíců méně, tedy 34 měsíců. Vyplývá to z posledních dostupných údajů Českého statistického úřadu. V roce 2013 Češi navíc zvýšili nároky na technickou vybavenost a energetickou úsporu, více investovali do otopné a automatizované techniky.

Český statistický úřad letos v listopadu publikoval nové údaje, které hodnotí stav českého stavebnictví v roce 2013. Zatímco u rodinných domů podle aktuálních dat převládaly byty se čtyřmi a více pokoji, u bytových domů byl poměr opačný. Převažovaly spíše menší byty, které z 38 % tvořily byty dvoupokojové. Tento trend přitom potvrzují i tuzemské realitní kanceláře. Většina klientů má jasné finanční limity, které je u koupě i pronájmu směřují k menším bytům v lokalitách širšího centra, které jsou dopravně dobře dostupné. Nejžádanější jsou v tomto smyslu nejlevnější byty 1+kk a 2+kk poblíž stanice metra,“ řekl Peter Višňovský z realitní kanceláře LEXXUS.

Důvodů zvyšující se poptávky po malých bytech je podle odborníků několik. „Je to způsobeno zejména nízkou cenou malých bytů a dále nízkými úrokovými sazbami. Další vliv podporující dobrý prodej je rychlá pronajatelnost malých bytů,“ vysvětlil Tomáš Matras, zástupce Asociace realitních kanceláří České republiky. „U rodinných domů je zase největší poptávka po domech poblíž centra města v pěkných zelených lokalitách, menší zájem je o satelity, kde není dostatečná občanská vybavenost,“ doplnil Matras.

Kromě požadavků na umístění bytů či domů se stále zvyšují i nároky na jejich technickou vybavenost. Signály z trhu naznačují, že se Češi stále více zabývají možnostmi úspor v oblasti energie i vytápění. To potvrzují i statistiky ČSÚ, kdy z celkového počtu 15 tisíc dokončených rodinných domů v roce 2013, jich zhruba 65 % připadlo do energetické třídy účinnosti C, tedy vyhovující. Označení B, úsporná, přitom získala již téměř třetina rodinných domů. Lidé tak stále více přemýšlejí nad úspornými zdroji energie a tepla, například nad kondenzačním kotlem či tepelným čerpadlem. „Zájem o úsporu nákladů na vytápění domů je značný, a to jak ze strany rodinných, tak bytových domů. Očekáváme, že během několika dalších let vzroste poptávka po tepelných čerpadlech a kondenzačních kotlech,“ sdělil Karel Vlach, obchodní ředitel společnosti ENBRA, která se zabývá prodejem, instalací a servisem otopné techniky.

Ze statistik ČSÚ navíc vyplývá, že v současnosti se lidé v České republice již nebojí investovat. Průměrné náklady připadající na jeden byt v roce 2013 byly 2,69 milionů korun, tedy o téměř 2 % vyšší než v předchozím roce. Podle odborníků lidé začínají investovat především do automatizované techniky, kterou lze v domácnosti využít nejen pro regulaci osvětlení, ale i při ovládání žaluzií, rolet či garážových vrat. „Automatizace se v současné době stala žádanou součástí vybavení domácností. Využívaná je například u stínicí techniky, kde poptávka po rádiovém spínání meziročně vzrostla o 10 %,“ objasnil Lubomír Valenta ze společnosti Lomax, která se zabývá výrobou a distribucí stínicí techniky. „Díky motorickému řízení stínění lze přitom uspořit až 10 % nákladů na vytápění domu. Při nízké venkovní teplotě se předokenní rolety automaticky zavřou a vytvoří před okny dodatečnou tepelnou izolaci, čímž zabraňují zbytečnému úniku tepla. Naopak, pokud v zimě svítí slunce, předokenní rolety se vytáhnou a pomohou vyhřát interiér domu či bytu,“ uzavřel Valenta.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *