Pro dodávky není dostatek zimních pneumatik

Prodejci registrují nedostatek zimních pneumatik určených pro dodávky. Skladové zásoby jsou nyní již téměř vyprodány. Výrobci však navýšení produkce lehkých nákladních pneumatik neplánují. Majitelům dodávek hrozí, že se na příchod zimy nepřipraví včas. Přitom by tak měli učinit do 1. listopadu 2011, od kdy jsou motoristé povinni mít zimní výbavu, a to na celém území České republiky.

Výrazný nedostatek pneumatik na českém trhu pozorovali prodejci již v loňském roce, kdy koncem října došlo k vyprodání vybraných rozměrů dodávkových pneumatik. Stejná situace se bude podle prodejců i výrobců pneumatik opakovat i letos, protože gumárenské společnosti nenavýšily výrobu a nedodaly dostatek zboží do obchodů. Chybějící zboží zasáhne všechny majitele dodávek, kteří si dosud nepořídili zimní pneumatiky.

„Situace na trhu s dodávkovými pneumatikami je kritická. Výrobci se pro letošní sezónu zaměřili na výrobu osobních pneumatik, které jim přinášejí vyšší marže, a produkty pro dodávky podcenili. Díky velkým skladovým zásobám dosud pneu pro dodávky máme, ale na celou sezonu určitě nevystačí,“ sdělil Vojtěch Schwangmaier, ředitel internetového obchodu Pneumatiky.cz. „Na slovenském trhu s pneumatikami registrujeme palčivý nedostatek zboží pro dodávková vozidla. Ze strany výrobců navíc nemáme příslib, že by zásoby tohoto druhu pneumatik navýšili v průběhu zimní sezony,“ podotknul Zbyněk Svoboda ze slovenského e-shopu E-pneumatiky.sk.

V případě, že vybrané rozměry zimních pneumatik určené pro dodávky budou na trhu nedostupné, zákazníci mohou očekávat obnovení prodeje až v příští sezoně. Výrobci totiž letos již neplánují zahájení dovýroby tohoto zboží. „Společnost Pirelli vyrobila stejné množství lehkých nákladních pneumatik jako v minulém roce, ale již nyní zaznamenáváme zvýšený zájem o produkty naší řady Winter Chrono nad plánované objemy. O dalším rozšíření výroby těchto pneumatik neuvažujeme,“ uvedl Zdeněk Vacl ze společnosti Pirelli „Výrobní kapacity jsou bohužel omezené a dovýroba pneumatik není možná. Přesto oproti loňsku vzrostla výroba dodávkových pneumatik o několik procent,“ informoval Boris Tománek, marketingový manažer výrobce pneumatik Goodyear.

Nedostatek pneumatik na trhu způsobuje problémy především dopravcům, kteří mají potíže opatřit zimními pneumatikami všechny automobily z rozsáhlého vozového parku. Přitom tak musí učinit do 1. listopadu 2011, kdy začíná povinnost stanovená novelou silničního zákona, která poprvé ukládá nezbytnost zimní výbavy na celém území České republiky. Zimní pneumatiky jsou povinné v případě, když na vozovce leží souvislá vrstva sněhu, ledu či námraza nebo lze tyto jevy vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat.

„S výměnou zimních pneumatik u našich čtyř tisíc vozidel jsme začali již před několika týdny, aby automobily byly připraveny před 1. listopadem. Vzhledem k uvedenému počtu vozidel jsme se snažili zabezpečit dostatek pneumatik se značným předstihem. Přesto získat dostatečný počet nebylo vůbec snadné,“ uvedl Ivo Mravinac, ředitel odboru komunikace České pošty. „Je zjevné, že je zimních pneumatik pro dodávky na trhu nedostatek a výrobci nebyli na změnu zákona dostatečně připraveni,“ doplnil Mravinac.