Začíná sezóna exotických zájezdů, ceny jsou stejné jako loni

Cestovní kanceláře zahajují prodej zájezdů do exotických destinací. Od podzimu cílí na zájemce o rekreaci ve vzdálených zemích. Odborníci nečekají, že se letos preference turistů výrazněji změní, Češi při výběru exotické dovolené nejraději volí cestu do Spojených arabských emirátů, Thajska a na Maledivy. Letos si za pobyt nepřiplatí, ceny zůstávají na stejné úrovni jako loni.

Na podzim každoročně narůstá poptávka po rekreaci v exotických zemích. Za uplynulých deset let lze podle odborníků pozorovat proměnu vnímání exotické dovolené. Dříve to byly zájezdy do Egypta či na Kanárské ostrovy, které jsou dnes považovány za standard. V současné době se za exotikou létá do Thajska nebo na Maledivy. Souvisí to s růstem životní úrovně Čechů. Podle statistik cestovní agentury Invia.cz, která na internetu nabízí zájezdy tuzemských cestovních kanceláří, zaplatí turisté v letošním roce například za zájezd do Spojených arabských emirátů v průměru 21 000 Kč. Mezi oblíbenými exotickými destinacemi je nejdražší dovolená na Maledivách, jejíž cena činí v průměru 46 000 Kč.

„Ceny exotických zájezdů jsou letos stejné jako loni, v některých případech jsou zájezdy dokonce o několik set korun levnější. Důvodem je rostoucí zájem českých turistů o tento typ dovolené, což umožňuje zavádění charterových letů. Díky plné vytíženosti jsou ceny nižší než u klasických linkových spojů,“ sdělil Michal Tůma, marketingový ředitel cestovní agentury Invia.cz, která je největším internetovým prodejcem zájezdů na českém trhu. „Zvýšenou poptávku po dovolených v exotických destinacích registrujeme od října. Zájem potom vrcholí mezi lednem a březnem,“ doplnil Tůma s tím, že společnost Invia.cz  registruje za první tři kvartály roku 2011 nárůst zájmu o zájezdy do exotických destinací o 21 % oproti stejnému období loňského roku.

Čeští turisté za exotikou nejčastěji cestují do Spojených arabských emirátů. Mezi oblíbenými rekreačními destinacemi následují země Thajsko, Maledivy a Kuba. V letošním roce zároveň narůstá zájem o dovolenou v Dominikánské republice a na Mauritiu. Naopak oproti loňsku klesla poptávka po zájezdech na Srí Lanku, kam Češi budou moci od ledna 2012 vycestovat pouze s vízem.

„Českým turistům doporučujeme, aby si před cestou zvláště do exotických zemí ověřili, zda se podmínky pro vstup a pobyt na území dotyčných států nezměnily. K vyřizování potřebných náležitostí jsou odpovědné jejich místně příslušné zastupitelské úřady,“ uvedl Vít Kolář, tiskový mluvčí Ministerstva zahraničních věcí ČR s tím, že informace o podmínkách cestování do jednotlivých zemí, včetně upozornění a varování, je možné nalézt na internetových stránkách ministerstva.

Zájem o dovolené v exotických zemích podporuje snazší dostupnost těchto destinací. Letecké společnosti v zimní sezóně přidávají charterové lety, nezaostává ani pravidelná přeprava. „Z hlediska letů za exotikou s využitím pravidelné přepravy jsme pro cestující začali nabízet celou sérii dálkových letů. Nově jsou mezi nimi destinace od Bangkoku, Colomba přes Peking až po Maledivy, dále také destinace v Jihoafrické republice až po Austrálii,“ informovala Hana Hejsková, ředitelka komunikace a tisková mluvčí Skupiny České aerolinie.