Zájem o odhlučnění obytných prostor meziročně stoupl o 15 %

Kvalitní ochrana před hlukem se stává stále častějším požadavkem na byty i domy. Jen za poslední rok podle odborníků vzrostl zájem o odhlučnění obytných prostor o 15 %. Při výstavbě nových domů se klade důraz především na neprůzvučnost mezibytových stěn a vnitřních příček. Při rekonstrukcích bývá nejvyšší počet akustických závad odhalen u podlah. Znalecké posudky na akustické nedostatky podlah tvoří více než 50 % z celkového počtu posudků na stavebně akustické závady.

V souvislosti se zpomalením výstavby a se vzrůstajícím přebytkem bytů na trhu roste v posledních pěti letech důraz na užitné vlastnosti bytů. Zájemci o bydlení kromě energetické úspornosti požadují stále častěji i prokázání kvalitní ochrany bytu před hlukem. Znaleckých posudků na neprůzvučnost bytů a domů tedy přibývá. Časté problémy se u starších bytů i domů vyskytují zejména u podlah. Nekvalifikované výměny podlah mohou mít za následek nedodržení požadavku na kročejovou neprůzvučnost. „Kročejová neprůzvučnost by v bytových domech podle zákona neměla překročit hodnotu 58 decibelů. Pro opravdu kvalitní ochranu před hlukem by však neprůzvučnost měla dosahovat mnohem nižších hodnot. Takzvané tiché vinylové podlahy s implementovanou textilní podložkou dosahují hodnoty pouhých 18 decibelů,“ uvedla Alena Vyroubalová ze společnosti Gerflor, která se specializuje na výrobu tichých podlah.

U novostaveb je největší důraz kladen na neprůzvučnost stěn. „Výrobci i zákazníci věnují výrobkům a systémům pro konstrukci zděných i montovaných příček a stěn s deklarovanou neprůzvučností velkou pozornost. Požadavky na neprůzvučnost těchto konstrukcí jsou již více než půl století součástí stavebních předpisů i technické normalizace. Zatímco znalecké posudky na neprůzvučnost stěn si nechává zhotovit kolem poloviny zájemců, neprůzvučnost oken ověřuje jen třetina, a neprůzvučnost dveří dokonce jen desetina z nich,“ upozornil soudní znalec stavební a technické akustiky Jindřich Schwarz, člen České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě. „Zájem o akustická měření a ověřování přitom roste, letos se meziročně zvýšil asi o 15 %,“ doplnil Schwarz.

Rostoucí zájem o odhlučnění stěn zaznamenávají i samotní výrobci konstrukcí pro snížení hluku. „Oproti předchozímu roku došlo k navýšení tržní poptávky o přibližně 15 %,“ potvrdil Petr Antl ze společnosti Rigips, která vyrábí akustické systémy pro příčky, předstěny a stropy. „Nejvíce se tyto systémy využívají u rodinných domů. Velký zájem je ale také u panelových bytů, u nichž je míra hluku obvykle nejvyšší. Necelých 20 % pak tvoří zájemci o odhlučnění cihlových bytů,“ doplnil Antl.