Kriminalita v oblasti zneužití dat se letos zdvojnásobila, rizikem jsou externí zaměstnanci

Počet případů v oblasti zneužívání dat a citlivých údajů se v prvním pololetí 2012 meziročně zvýšil o 136 %. Vyplývá to z aktuálních statistik Policie České republiky. Podle odborníků se tento počet může ještě zvýšit na podzim s příchodem nového akademického roku. V tomto období totiž organizace obvykle najímají externí zaměstnance pro administrativní úkony, kteří mohou být pro bezpečnost citlivých dat rizikem.

V prvním pololetí letošního roku policie zaznamenala dvojnásobný počet případů ztráty či zneužití citlivých informací uložených na externích nebo USB discích. V souvislosti s tím vzrostl rovněž počet případů neoprávněného nakládání s osobními údaji. Ukázaly to statistiky Policie ČR, které hodnotí trestné činy spáchané prostřednictvím internetu a ostatními počítačovými sítěmi. Podle odborníků je tento typ kriminality často důsledkem nedostatečného zabezpečení citlivých informací organizace před externími zaměstnanci.

„Firemní notebooky nebo USB disky často slouží organizacím k ukládání citlivých údajů. V současné době je manipulace s těmito nosiči stále častější, čímž se zvyšuje možnost ztráty důležitých dokumentů. Přesto české firmy zabezpečení dat na těchto nosičích neustále podceňují,“ sdělil Martin Hanzal, výkonný ředitel společnosti SODATSW, která se dlouhodobě zabývá zabezpečením citlivých dat pomocí šifrování. „Zvláštní riziko v tomto případě představují externí zaměstnanci, kteří přenosné nosiče využívají ve vysoké míře. Na podzim s rostoucí poptávkou ve firmách po externích silách může dojít ke zvýšení počtu případů ztráty citlivých dat,“ upozornil Hanzal.

V případě ztráty dat uložených v notebooku či na USB flash disku mohou organizace přijít nejen o citlivé informace nebo své unikátní know how. Riskují zároveň porušení zákona o ochraně osobních údajů. Společnosti jsou totiž ze zákona povinny zajistit, aby nemohlo dojít k neoprávněnému přístupu k osobním údajům a citlivým informacím. V opačném případě jim hrozí pokuta ve výši několika milionů korun.

„Zodpovědnost za nakládání s osobními údaji má vždy správce osobních údajů, tedy daná organizace. Pokud poruší zásady stanovené zákonem a svěřené citlivé údaje nechrání dostatečně, hrozí jí pokuta až ve výši 10 milionů korun,“ objasnil David Pavlát, tiskový mluvčí Úřadu pro ochranu osobních údajů. „Pokud se společnost rozhodne přijmout pro práci s citlivými údaji externího zaměstnance, měla by spolupráci ošetřit písemnou smlouvou. V rámci ní by pak měl samozřejmě dodržovat zásady stanovené zákonem o ochraně osobních údajů,“ doplnil Pavlát.

Nabídka zaměstnání na externí pracovní poměr se každoročně zvyšuje zejména kvůli vysokoškolským studentům s příchodem nového akademického roku. Ti podle odborníků vyhledávají zvláště externí zaměstnání v oblasti administrativy nebo informačních technologií. „Uchazečů o zaměstnání na pozici asistent či sekretářka je opravdu velké množství, průměrně se na inzerát s nabídkou tohoto zaměstnání hlásí až 70 zájemců. Požadavek, aby uměli pokročile pracovat s počítačem či internetem, splňují obvykle všichni,“ uvedla Iva Didova ze společnosti ADECCO spol. s r. o.