Baterie do notebooků za 10 let zlevnily o 46 %, příčinou je nárůst konkurence i vyšší poptávka

Cena baterií do notebooků se za 10 let snížila o 46 %. Aktuálně činí jejich průměrná hodnota 1560 Kč. Vyplývá to ze statistik internetového obchodu BatteryShop.cz, který letos slaví 10 let působení na českém trhu. Za poklesem cen baterií stojí navýšení poptávky po tomto zboží a konkurenční prostředí.

Průměrná cena baterií do notebooků činila před 10 lety 2900 Kč. Podle statistik e-shopu BatteryShop.cz došlo za poslední dekádu ke zlevnění v průměru o 1340 Kč. Na trhu s bateriemi došlo k odklonu od baterií typu Ni-Mh a Ni-Cd, důvodem je jejich vyšší ekologická zátěž a nízký počet nabíjecích cyklů. V posledních letech se tak rozšířily Li-ion články s vyšší kapacitou a nulovým paměťovým efektem. Do budoucna lze očekávat rozvoj moderních Li-pol baterií, které jsou zatím využívány pouze v hi-tech přístrojích.

„Ke zlevňování baterií do notebooků přispělo především konkurenční prostředí na trhu. Cenu tlačily dolů zejména výrobci z Číny, kteří se chtěli prosadit na evropských trzích,“ uvedl Radim Tlapák, ředitel internetového obchodu BatteryShop.cz, který je předním prodejcem baterií do notebooků a dalších přístrojů na českém trhu. „Trendem posledních let je také výrazný nárůst poptávky zákazníků po bateriích. Zájem o nákup nových baterií se za 10 let zvýšil zhruba čtyřnásobně. Stojí za tím zvýšení prodeje notebooků,“ doplnil Tlapák.

Za uplynulých 10 let byly dlouhodobě nejprodávanější baterie do notebooků značky Acer. V roce 2011 však první místo v žebříčku prodejnosti baterií do notebooků zaujala značka Hewlett Packard. Ukázaly to údaje internetového obchodu BatteryShop.cz. Čeští zákazníci mimo baterií do přístrojů značky Acer a Hewlett Packard tradičně pořizují zboží pro notebooky Asus a IBM. 

„Poptávka po bateriích přirozeně kopíruje zájem Čechů po noteboocích. Dlouhou dobu proto dominovala v prodeji baterií značka Acer. Poté však na českém trhu vzrostl zájem o značku Hewlett Packard, která svou obchodní politikou zvítězila v tvrdém konkurenčním boji,“ sdělil Radim Tlapák z internetového obchodu BatteryShop.cz. „V letošním roce tento trend pokračuje. Aktuálně registrujeme navíc zvýšený zájem po bateriích pro notebooky Asus,“ dodal Tlapák.