Polovina řidičů nakupuje zimní pneumatiky přes internet pozdě

Tuzemští internetoví prodejci registrují největší zájem o zimní pneumatiky překvapivě až v průběhu měsíce listopadu. A to i přesto, že je zimní výbava na vybraných úsecích českých silnic od 1. listopadu povinná. Podle statistik e-shopu VivaPneu.cz si pořizuje pneumatiky se zpožděním více než polovina ze všech řidičů nakupujících online.

Přestože jsou na vybraných úsecích v České republice zimní pneumatiky povinné již od začátku listopadu, více než polovina řidičů nakupujících na internetu je pořizuje později. Vyplývá to z průzkumu e-shopu VivaPneu.cz, který zpětně analyzoval statistiky svých obchodních partnerů. Z celého loňského roku se nejvíce zimních pneumatik nakupovalo v listopadu a stejně tomu bude s největší pravděpodobností také letos.

„Letošní říjen přinesl výkyvy klimatických podmínek, díky čemuž jsme sice zaznamenali zvýšený zájem o zimní výbavu, ale největší nárůst prodeje očekáváme v listopadu. Zákazníci jednoduše vyčkávají až na příchod té pravé zimy,“ sdělila Petra Polanská, obchodní manažerka internetového obchodu s pneumatikami VivaPneu.cz. „Jakmile spadne první sníh, počet objednávek vzroste. Zákazníci se pak mezi e-shopy rozhodují nejen podle tradiční ceny, ale logicky také podle rychlosti dodání zboží,“ doplnila.

Mnoho řidičů nechává přezutí zimních pneumatik na poslední chvíli, a proto nejsou připraveni na nenadálé výkyvy teplot. Podle policejních statistik byl v loňském roce zaznamenán nejvyšší počet dopravních nehod v měsíci říjnu, ten činil 14 676 nehod. Příčinou prudkého nárůstu dopravních havárií byla právě nedostatečná zimní výbava vozidel. Vozidla by měla být opatřena zimními pneumatikami ve chvíli, kdy klesne teplota pod 7°C. Při těchto teplotách totiž letní pneumatiky začínají tuhnout a hůře přilínají k povrchu vozovky.

Vzhledem k extrémní změně počasí se situace z loňského roku opakuje. Předběžné policejní statistiky uvádějí dokonce ještě vyšší nárůst nehod než loni. Řidiči stále opakují stejné chyby a vyjíždějí na letních pneumatikách při nevhodných klimatických podmínkách. Zimní pneumatiky by měly být pro všechny řidiče povinné. Ti si totiž neuvědomují, že v zimě je riziko nehody šestkrát vyšší než v létě,“ vysvětlila Zuzana Ambrožová, vedoucí oddělení BESIP Ministerstva dopravy. „Navíc zimní výbava dokáže zkrátit brzdnou dráhu až o 54 %. Naštěstí počet řidičů, kteří zimní pneumatiky obují, stále stoupá. Hrubé odhady ukazují na 85 % z těch, kteří automobil používají celoročně,“ dodala Ambrožová.

V současné době je povinnost používat zimní pneumatiky v termínu od 1. listopadu do 31. března v úsecích označených dopravní značkou zimní výbava. Toto nařízení má přispět k bezpečnějšímu provozu na silnicích za nepříznivých klimatických podmínek a posloužit jako prevence vážných dopravních nehod. Skutečnost je však taková, že řidiče více než předpisy a dopravní značky motivuje k přezutí pneumatik změna počasí. Kromě statistik internetových obchodů to potvrzují také zástupci kamenných prodejen.

V souvislosti s novým nařízením o zimní výbavě nepozorujeme žádný nárůst zájmu o zimní pneumatiky. Řidiči přicházejí s první vločkou a zájem opadá až po Vánocích, kdy pneumatiky vymění i poslední opozdilci, kteří na silnice vyjíždějí jen výjimečně,“ uvedl Jan Barchánek, majitel pražského pneuservisu Barchoš.