Při nákupu dveří rozhoduje kvalita, letos je v kurzu přírodní dýha

Podle prodejců dveří a dveřních zárubní značky Porta Doors se zákazníci stále více zajímají o design a vlastnosti dveří. Výrazně letos vzrostl zájem především o dražší modely z přírodní dýhy. Rozhodujícím faktorem při výběru interiérových dveří je pro zákazníka kvalita produktu, nikoliv jeho cena.

Zákazníci se při nákupu interiérových dveří nejčastěji rozhodují na základě kvality povrchové úpravy, míry odolnosti a vzhledu. Hospodářská recese tedy neměla na chování koncových klientů zásadní vliv a jejich volba není závislá primárně na ceně. Potvrzuje se navíc aktuální trend, podle kterého jsou na trhu s interiérovými dveřmi stále žádanější výrobky vyšší kvality a moderního tvaru.

Jsem pochopitelně rád, že se nepotvrdily obavy z důsledku hospodářské krize a zákazníci hromadně nenakupují nejlevnější modely. Češi naopak dbají na kvalitu a vlastnosti zboží více než dříve, projevují zájem o originální řešení s nápaditým vzhledem,“ uvedl Radim Grygárek ze společnosti Porta Doors, která se řadí k nejúspěšnějším výrobcům interiérových dveří a zárubní.

Podle prodejců interiérových dveří v České republice si v roce 2009 zákazníci oblíbili především atraktivní vzhled přírodní dýhy. „U dýhovaných dveří letos zaznamenáváme nárůst prodeje. Poptávka meziročně vzrostla o 10 % oproti loňskému roku. Zájem mají především koncoví zákazníci, kteří moderní dveře vybírají na základě jejich vlastností,“ upřesnil Pavel Štěrba, obchodní manažer firmy Woodcote, prodejce produktů pro stavbu.

Tuzemský zákazník vyhledává čím dál častěji kvalitu a neobyčejný design. Prodej atraktivních dveří z přírodní dýhy letos narostl asi o 15 %. Přesná čísla nám však potvrdí až lednové statistiky,“ sdělil Rudolf Křovina, zástupce společnosti Svartes, prodejce dveří a podlahových krytin.

Zatímco u koncových zákazníků se hospodářská krize výrazněji neprojevila, obrovské starosti působí tuzemským prodejcům interiérových dveří omezení odbytu produktů v oblasti developerských projektů, které tvořily velkou část jejich zakázek. Zastavení výstavby bytových a kancelářských komplexů ovlivňuje prodej dveří negativně. Pokles zakázek lze očekávat na konci letošního roku. Z hlediska prodejů lze čekat největší propady u levnějších modelů, které byly pro investiční projekty pořizovány nejčastěji.