Větrací jednotky zajišťují celoročně čerstvý vzduch v domácnostech. Nově mohou na jejich pořízení využít i dotaci

Lidé ve svých domácnostech na kvalitu čistého vzduchu příliš nedbají. Podle odborníků dlouhodobý pobyt v nevětraných prostorech snižuje kvalitu života. Řešení nabízí větrací jednotky, které do obydlí přivedou čerstvý vzduch zbavený prachu, alergenů a přebytečné vlhkosti. S funkcí rekuperace navíc šetří náklady na vytápění, v horkých letních dnech mohou interiér dochlazovat. Domácnosti mohou nově na jejich pořízení využít i dotace. 

Bez řízeného větrání se moderní dům neobejde 

V dnešním přetechnizovaném světě je velmi důležité, aby prostředí našich domovů bylo nejen příjemné, ale také co nejzdravější. Podle odborníků však mnoho lidí kvalitu vzduchu v interiéru příliš neřeší. Vydýchaný vzduch často větrají, až když se cítí unavení, nebo je pálí oči. Podle Martina Krska z Ústavu ochrany a podpory zdraví Lékařské fakulty Masarykovy univerzity dokáže jeden člověk vydýchat prostor o velikosti 20 m2 za dvě až tři hodiny. „Čtyřem lidem nebude čerstvý vzduch v takto velké místnosti stačit ani na hodinu,“ podporuje Krska nutnost pravidelného větrání. Domácnosti s řízeným větráním problémy s vydýchaným vzduchem však nemají. „Čerstvý vzduch je z venku do místnosti přiváděn průběžně a systém dokáže pružně reagovat na jakékoliv změny, třeba počasí či v počtu lidí v místnosti,“ vysvětluje výhody větracích jednotek Luboš Rydlo, produktový specialista ze společnosti KORADO. Podle něj se přitom v posledních letech instalace těchto jednotek stává při stavbě moderního domu běžným standardem.  

Čistý vzduch i v rušných městech 

Větrací jednotky jsou vybaveny speciálními filtry, které zajistí, že přivedený vzduch je čistý, svěží a zbavený všech mikroskopických částeček pylu a prachu. V místech, kde je venkovní ovzduší samo o sobě dost znečištěné, je ideálním řešením i pro alergiky a astmatiky. Podle Českého hydrometeorologického ústavu je alergie na pyl spojena s obdobím kvetení rostlin, a proto je zajištění čistého a alergenů prostého ovzduší v interiéru pro ohrožené skupiny podstatné. „Mezi další výhody patří i výrazné odhlučnění při větrání dokonce i v místech, kde vede rušná komunikace, což by při běžném větrání oknem nebylo možné,“ doplňuje výhody Luboš Rydlo. 

Řízené větrání eliminuje vlhkost  

Kvalitu vnitřního vzduchu ovlivňuje i jeho vlhkost. Zejména majitelé starších domů se snaží uspořit na energiích za vytápění, a proto často přistupují k zateplení a výměně oken. Tím však vzniká vyšší vzduchotěsnost celého domu, která přináší postupné zvyšování vlhkosti v interiéru. Pokud není dostatečně zajištěno pravidelné větrání, vlhkost se kondenzuje kolem oken nebo stěn a zvyšuje se riziko vzniku plísní. Proto je podle Luboše Rydla důležité současně se zateplováním a výměnou oken počítat i s instalací větrací jednotky. „Nabízí totiž celou řadu funkcí, mezi které mimo jiné patří i kontrola vlhkosti vzduchu,“ představuje jednu z funkcí produktový specialista a dodává, že moderní větrací jednotka dokáže sama reagovat na aktuální vlhkost vzduchu a podle toho automaticky upraví své funkce. 

 Požadovaná teplota v létě i v zimě  

Lidé na pravidelnou výměnu vzduchu rezignují nejčastěji v zimě kvůli drahým energiím. Velmi často však větrání opomíjí i v horkých letních dnech, protože si nechtějí do bytu pouštět horký vzduch. Větrací jednotka s rekuperací ale umí s teplotou vzduchu pracovat. V létě dokáže zajistit přísun čerstvého vzduchu bez přehřívání interiéru. V zimě naopak členové domácnosti ocení, že při větrání nepřichází o teplo. „Větrací jednotky prostřednictvím zabudovaného výměníku předávají teplo zpět do interiéru větrané místnosti. Účinná rekuperace tak umí uchovat až 73 % odváděného tepla,“ uvádí Rydlo. Při správně zaizolovaném domě se může tepelná ztráta snížit dokonce až o 90 %. Domácnosti na výdajích za topení tak ušetří až tisíce korun ročně.  

Na pořízení větrací jednotky přispěje stát 

V letošním roce mohou vlastníci rodinných domů nově prostřednictvím dotace Nová zelená úsporám získat na jednotku řízeného větrání s rekuperací až 100 000 Kč. U bytových jednotek je výše příspěvku až 35 000 Kč. „Podpora úsporných opatření bude výhodnější a zmírní se nároky při administraci žádostí. Státní fond životního prostředí ČR s předstihem informuje o všech změnách a přesných podmínkách pro dotace, které budou platit od září 2023,“ říká ministr životního prostředí Petr Hladík a dodává, že dotace pokryje 50 procent nákladů spojených s pořízením větrací jednotky a její instalací. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *