Pravidelné zpravodajství od Axigonu: Růst cen motorové nafty na burze se v ČR v meziměsíčním srovnání zatím zcela neprojevil

  • Růst cen nafty na burze již zvýšil ceny pro koncové zákazníky ve většině států EU. V ČR zatím ceny oproti minulému měsíci nevzrostly.
  • Litr nafty v ČR stojí momentálně v průměru 25,07 Kč. Nyní u nás tankujeme šestou nejlevnější naftu v EU.
  • Cena motorové nafty v EU oproti únoru vzrostla o 1,8 %. Průměrně řidiči v EU v březnu tankují za 28,67 Kč/l.
  • Německo zůstává nejdražší ze všech sousedících států. Naftu zde pořídíte za 27,60 Kč/l.

Nárůst cen motorové nafty na burze se již promítl do stojanových cen. Přestože tedy ceny globálně již neklesají, v ČR jsou i v březnu stále nižší než v únoru. Česká republika tak patří mezi osm států evropské osmadvacítky, kde v tomto měsíci ještě cena motorové nafty v průměru oproti únoru poklesla. V ostatních státech se již zdražovalo. Za celou EU v průměru o 40 haléřů na litr nafty.

Co se týče celkového porovnání cen, tankujeme šestou nejlevnější naftu z EU. Z hlediska poklesu cen pak Česku patří druhé místo. „Oproti celé EU ceny v ČR klesaly, a to o výrazných 2,5 %, což je druhý nejvýraznější pokles v rámci celé Unie. Ceny u nás tak meziměsíčně poklesly o 0,66 Kč na 25,07 Kč/l,“ komentoval vývoj cen generální ředitel nákupní aliance Axigon Damir Duraković.

Ve většině okolních států nafta podražila. Výjimkou je Slovensko, kde ceny sice poklesly, ovšem jen nepatrně o 9 haléřů na litr. Na Slovensku tak momentálně tankují v průměru o 68 haléřů na každém litru dráže než u nás. Ceny v Rakousku jsou na podobné úrovni jako na Slovensku, oproti těm našim jsou o 82 haléřů vyšší. Nejdražší ze všech sousedních států zůstává Německo. Naftu zde v průměru pořídíte za 27,60 Kč/l, což je o 2,52 Kč na litr více než v ČR. Ze všech sousedících států průměrné ceny nejvíce vzrostly v Polsku, konkrétně o 3,7 % a 0,84 Kč/l. „Litr motorové nafty zde však stále vyjde o 1,62 Kč/l levněji než u nás. S cenou 23,45 Kč/l je nafta v Polsku druhá nejlevnější v rámci celé EU,“ informoval Damir Duraković.

Vůbec nejlevnější nafta je tento měsíc v Bulharsku, kde i oproti předchozímu měsíci nejvíce zlevňovala – za litr zaplatíte v přepočtu 23,18 Kč. Nejdražší nafta je stále ve Velké Británii, kde momentálně tankují za 35,52 Kč/l. „Nejvíce se však zdražovalo v Portugalsku. Cena nafty zde stoupla o 7,7 %, na 29,65 Kč/l,“ dodal Duraković.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *