Usínáte v kanceláři? Pořiďte si LED světlo a ztlumte topení

Kancelářská práce je pro mnoho lidí v zimě komplikovanější. Kvůli menšímu množství světla jsou totiž v přetopených kancelářích unavenější a hůře se na práci soustředí. Osmihodinová pracovní doba za počítačem se tak stává ještě náročnější než během roku. Odborníci však mají řešení na základě studie lidského těla a chemických procesů. V článku vám přinášíme informace, jak v zimě v kanceláři zefektivnit svoji práci a cítit se lépe.

Ergonomie: věda, která zlepšuje pracovní prostředí

Podle Institutu pro zdravotní ekonomiku a technology assessment (iHETA) patří v Česku nemoci svalové a kosterní soustavy a pohybové tkáně mezi nejčastější příčiny invalidity. Představují 31% podíl všech invalidit. S řadou zdravotních problémů však mohou lidem se sedavým zaměstnáním pomoci ergonomicky tvarované pomůcky. „Mezi nejčastější negativní následky sedavého zaměstnání patří problémy se zády, zhoršení vidění či syndrom karpálního tunelu. Řada firem proto svým zaměstnancům pořizuje vhodně tvarované židle, které díky propracované ergonomii mohou do značné míry působit jako prevence těchto zdravotních potíží. Od pracovního nepohodlí mohou zaměstnance uchránit i ergonomické gelové podložky pod myš, které ulevují zápěstí, či třeba podpěrky chodidel,“ vysvětluje Jana Martínková ze společnosti Activa, která ergonomické pracovní doplňky do kanceláří dodává. Pocit chladu v zimním období pak mohou zaměstnanci zmírnit pomocí ergonomického křesla s polstrováním, díky kterému působí židle tepleji.

Správná barva světla nastartuje mozek i dobrou náladu

Mezi největší bojovníky proti únavě patří světlo, kterého je však v zimě nedostatek. Ideální pracovní místo by vždy mělo využívat co nejvíce denního světla a mělo by být umístěno zády nebo bokem k oknu. Sezení naproti oknu se nedoporučuje, protože při pohybu slunce po obloze může dojít k oslňování. Důležitým bojovníkem proti únavě je pak v zimě vhodně zvolené umělé osvětlení. Klasické žárovky vyzařují hlavně žluté světlo, v LED světelných zdrojích naopak převažuje světlo bílé s velkým podílem modré složky. „Modré světlo stimuluje v lidském těle tvorbu serotoninu, který je známý jako hormon dobré nálady. Pokud si při šeru a prvních známkách únavy na práci přisvítíte stolní LED lampičkou, podpoříte tak tvorbu serotoninu, který je odpovědný za buzení a stimulaci organismu,“ radí Martínková. Barevná teplota světla přitom není jen pocitovou záležitostí, ale i objektivně měřenou veličinou, která se udává v kelvinech. Zatímco barevná teplota klasické žárovky se pohybuje kolem 2 700 kelvinů, proti zimní únavě je vhodné bojovat spíše LED žárovkami, u nichž výrobce udává hodnotu 6 000 kelvinů a více.

Čerstvý vzduch a květiny proti únavě

Další příčinou ospalosti a únavy bývá příliš teplé a suché mikroklima. Nadměrné teplo nejen uspává, ale též spouští pocení a fyzickou nepohodu. Suchý vzduch má negativní účinky na respirační ústrojí i na oči, které unavuje a vysušuje. Ideální mikroklima lze v kanceláři vytvořit při teplotách v rozmezí 21 až 23 °C a vlhkosti od 40 do 55 %. S tou mohou vypomoci například květiny, které zvlhčují a okysličují vzduch. Pro udržení zdravého vzduchu se také doporučuje pravidelné a rychlé větrání. Čerstvý vzduch a krátká prudká změna teploty mají totiž na organismus nabuzující účinky a zároveň jsou zpestřením i pro mozek, který se po většinu dne věnuje monotónní kancelářské práci.

Rychlou pomoc zajistí hroznový cukr a máta

Pokud máte v práci ty nejlepší podmínky a zimní únava vás přesto zmáhá, vsaďte na přírodní stimulanty. Rychlým zdrojem energie pro mozek je například hroznový cukr nebo sladké ovoce. Povzbuzení přinese také mátový čaj či doplňky stravy s guaranou. Využít lze i odvar připravovaný z cesmíny paraguayské, známý jako yerbamaté. Tradiční lomcovák v podobě kávy odborníci příliš nedoporučují. Káva totiž při nadbytečné konzumaci dehydruje, což může vést k letargii a únavě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *