Průmyslové firmy na jižní Moravě očekávají letos většinou růst tržeb, chybí jim ale kvalifikovaní pracovníci

Průmyslové firmy z jižní Moravy očekávají letos většinou růst tržeb. Pro některé z nich bude rok dokonce rekordní. Pozitivní hospodářské výsledky umožňují podnikům ve větším množství investovat. Firmy ale mají problémy s hledáním kvalifikovaných pracovníků, zejména u technických profesí. Na trhu chybí například operátoři CNC strojů. Podle firem je nutné nedostatek odborníků řešit už přímo ve školství nebo následně rekvalifikačními kurzy.

Rekordní tržby letos očekává výrobce šicích strojů Minerva Boskovice. Obrat společnosti totiž bude o 15 procent vyšší než v roce 2012, kdy byl nejlepší za posledních deset let. Jsme exportní firma s minimálním podílem na českém trhu. Na růstu tržeb se pozitivně projevil celosvětový růst ekonomiky, pro nás zejména Německa. Dobré hospodářské výsledky nám samozřejmě umožňují výrazněji investovat a modernizovat výrobu,“ uvedl předseda představenstva společnosti František Hrda. Fluktuace ve firmě je podle něj minimální. Techničtí pracovníci naopak chybí, Minerva Boskovice má aktuálně problém s hledáním kvalifikovaných pracovníků, a to zejména u technických profesí.

Nedostatek odborníků hlásí i koncern ZKL, který se zabývá výrobou ložisek. „Z pohledu vhodných adeptů na pozice operátorů strojírenské výroby je obecně na trhu dlouhodobě nedostatek kvalifikovaných adeptů v oblasti obsluhy CNC strojů. Právě z tohoto důvodu spolupracujeme dlouhodobě například se Střední školou strojírenskou a elektrotechnickou Brno odkud k nám na exkurze a na praxi chodí perspektivní studenti, které motivujeme možností práce v moderním prostředí,“ sdělil výkonný ředitel ZKL Brno, Tomáš Poršek.

Přestože se firmě daří, růst tržeb letos neočekává. Důvodem je dokončení speciálního projektu v oblasti výroby převodovek, který byl dominantní v růstu prodeje a pozitivně ovlivňoval rok 2014. Přesto se podařilo projekt úspěšně nahradit dodávkami pro další konečné uživatele na trhu v České Republice, například v oblasti důlního průmyslu, těžkého strojírenství či dopravy. „Investice do výroby nejsou spojeny pouze se situací na domácím trhu, a to vzhledem k tomu, že více jak 80 % našeho prodeje je určeno pro zahraničí. Na základě předchozích výsledků probíhají investice ve všech výrobních závodech koncernu ZKL, a to jak v oblasti zvyšování kvality a spolehlivosti výroby, tak i na základě zvýšených požadavků v některých segmentech vyráběného sortimentu,“ řekl výkonný ředitel ZKL Bearings CZ, Michal Zafirelis. Zmínil přitom investici do brousících linek pro válečková ložiska v ZKL Klášterec nad Ohří, revitalizaci výrobních prostor v ZKL Brno a také investici v hanušovickém podniku spojenou s trubkovým programem pro automobilové společnosti.

Tržby v řádu jednotek procent naopak letos rostou výrobci garážových vrat – firmě LOMAX. Důvodem pro růst je jednak oživení poptávky ve stavebnictví, ale hlavně u zákazníků obecně pominul pocit nejistoty a obavy ze ztráty zaměstnání. V rámci regionů se na růstu nejvíce podílejí Slovensko a jižní Morava. Podle jednatele společnosti Miroslava Kubíka krize ve stavebnictví už pominula. „S tímto vědomím se nám samozřejmě lépe plánují dlouhodobé investice na modernizaci či rozšíření výroby. Naše společnost však investovala do modernizace i v době nejhlubší krize, kdy jsme využili situaci k zastavení se, k revizi všech procesů a technologií a k optimalizaci,“ konstatoval Miroslav Kubík.

Také on při náboru zaměstnanců pociťuje zejména nedostatek specializovaných profesí. „Je to spíše dlouhodobý problém, který je nutné řešit již ve školství nebo pomocí rekvalifikačních kurzů. Obecně nemáme potíže při hledání zaměstnanců. Jsme stabilní zdravá česká firma a naším cílem jsou dlouhodobé pracovní vztahy s kvalitními zaměstnanci. Napříč celou firmou máme nastaven motivační systém odměňování a v příštím roce máme naplánovánu inovaci motivace na dělnických profesích, která by měla přinést kvalitním zaměstnancům další zvýšení platu,“ uzavřel Kubík.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *