Pravidelné zpravodajství od Axigonu: ČR je pod evropským průměrem cen nafty, ale pořád dražší než většina sousedů

  • Průměrná cena motorové nafty v EU je 32 Kč/l. Čechům může dělat radost, že doma mají ceny o 7,3 % pod celoevropským průměrem, protože tankují průměrně za 29,66 Kč/l. Česko je v průměrných cenách nafty 11. z 28 členských států EU.
  • Průměrná cena v Česku přitom oproti předchozímu měsíci výrazně poklesla: o 1,7 % a 0,53 Kč/l.
  • Méně veselá je ale informace, že nafta je v České republice i přes pokles dražší než ve všech okolních státech kromě Německa.
  • Plyne to z pravidelné analýzy společnosti Axigon, nákupní aliance sdružující více než 10 000 členů.

 Průměrné ceny nafty v EU jsou téměř identické jako před měsícem (32 Kč/l vs. 32,07 Kč/l). Ceny nafty v Česku oproti tomu citelně klesaly. I přesto většina našich sousedů stále tankuje ještě levněji.

 „Ceny ve všech sousedních státech kromě Německa jsou nižší než v ČR. Nejlevněji se u našich sousedů dá natankovat v Polsku, kde se na každém litru dá ušetřit 1,97 Kč. V Rakousku byste ušetřili 0,48 Kč/l a na Slovensku 0,32 Kč/l,“ komentoval vývoj cen generální ředitel nákupní aliance Axigon Damir Duraković. Zmíněné Polsko se může pyšnit tím, že má čvrtou nejlevnější naftu z evropské osmadvacítky.

Po poměrně dlouhé době, kdy byly ceny motorové nafty v ČR srovnatelné s průměrnými cenami v Německu, v listopadu podle Durakoviće Německo „odskočilo“ o +1,06 Kč/l. Průměrné ceny totiž v Německu meziměsíčně rostly, a to o 0,23 Kč/l (+0,8 %). Navlas stejně na tom bylo Polsko. Výrazněji ceny poklesly naopak u slovenských sousedů (−0,38 Kč/l, to jest −1,3 %) a klesaly i v Rakousku (−0,11 Kč/l, tedy −0,4 %).

Polsko, Slovensko a Rakousko nadále zůstávají mezi 10 státy s nejnižší průměrnou cenou motorové nafty v EU. „Česko je jedenácté. Hluboko v pomyslné tabulce ovšem zůstává Německo, které je na 17. pozici,“ dodal Duraković.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *