Nafta v Česku je sedmá nejlevnější z 28 zemí EU, benzin dokonce čtvrtý nejlevnější

Levněji natankujete motorovou naftu v Rakousku či Polsku, dráž naopak na Slovensku a v Německu. Benzin se zase do nádrží vyplatí plnit v Polsku. Přejezdem do Rakouska řidiči neušetří. A ještě více si v případě benzinu připlatí v Německu. Vyplývá to z údajů, které zveřejňuje Evropská komise. Češi si na pozici v žebříčku nemohou stěžovat. Ve Spojeném království například lidé platí 46,28 korun za litr motorové nafty, naopak v Lucembursku jsou ceny stále pod 30 korunami za litr.

Průměrná cena motorové nafty v týdnu do 1. června v České republice byla 32,92 korun za litr, což je o 8,45 % pod průměrem za celou EU. Na Slovensku si řidiči připlatili za každý natankovaný litr téměř 40 haléřů a v Německu dokonce 1,52 korun za litr. Při tankování v Rakousku byste ušetřili 32 haléřů na každém litru a u našich severních sousedů je průměrná úspora oproti ČR 1,44 korun za litr.

A v cenách benzinu je na tom Česku ještě lépe. Natural 95 v EU stojí průměrně 40,59 koruny, v Česku řidiči zaplatí průměrně 32,87 koruny, tedy o 19,01 % méně. Pokud by ovšem chtěli více ušetřit, u našich sousedů by uspěli pouze v Polsku, kde za litr platí ještě o 56 haléřů méně. Na Slovensku je ovšem benzin dražší o 4,39 koruny, v Německu je Natural 95 dražší o 7,88 koruny a v Rakousku pak o 2,12 koruny.

„Ze srovnání, které každý týden zveřejňuje Evropská komise, vyplívá, že průměrná cena motorové nafty v ČR je sedmá nejnižší v rámci EU. Benzin je přitom dokonce čvrtý nejlevnější. Rozdíly v cenách jsou dány hlavně rozdílem v celkovém daňovém zatížení v jednotlivých státech,“ uvedl Damir Duraković, generální ředitel nákupní aliance Axigon.

Na dovolenou do Chorvatska? Tankujte v Rakousku

Období dovolených i mimo Českou republiku se blíží. Jaká je zatím situace s cenami pohonných hmot? Při cestě do Chorvatska udělají řidiči nejlépe, když motorovou naftu natankují v Rakousku. Ve Slovinsku si sice oproti ČR připlatí 1,43 korun za litr, ale oproti Chorvatsku stále ušetří 12 haléřů na každém litru. Shrnuto – zatím se vyplatí tankovat hlavně v Rakousku a doplnit nádrž ve Slovinsku. Radost ovšem nebudou mít majitelé aut, které spotřebovávají benzin. Už v Rakousku si oproti Česku připlatí  1,62 koruny, ve Slovinsku dokonce 2,44 koruny. Proto je lepší dotankování nechat až do Chorvatska, kde jsou ceny oproti těm slovinským nižší o 0,27 koruny za litr.

Pokud však Češi pojedou autem do Itálie , měli by se připravit na pořádný cenový šok. Průměrná cena totiž v přepočtu vyjde na 40,74 korun za litr nafty, což je druhá nejvyšší cena v rámci celé Evropské unie, a 44,35 korun za litr Naturalu 95.

Ceny pohonných hmot v EU klesají, u sousedů ale rostou

Vážené průměrné ceny pohonných hmot v EU oproti minulému týdnu mírně poklesly (pokles u Naturalu 95 o 0,03 % a u nafty o 0,18 %). Ceny v Polsku ovšem vzrostly o cca 1,4 % u obou typů paliva (jedná se o více než 40 haléřů na litr). Ceny rostly i na Slovensku (shodně u obou typ paliva o 0,25 %), a v ČR (0,19% Natural, nafta méně a to o 0,07 %). V Rakousku vzrostla cena Naturalu 95 (+0,17 %), ale o -0,17% poklesla cena nafty. Ze sousedních států ceny benzinu i nafty poklesly pouze v Německu (-0,36 % Natural a -0,94 % nafta).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *