Na závodech miniaut učí diváky, jak likvidovat staré baterie a elektrozařízení

Poměřit síly v závodech autíček poháněných elektromotory a zároveň ochránit přírodu. To je hlavní myšlenka projektu společnosti REMA Battery a HFP LOUDA Rally Team. V rámci Mistrovství České republiky RC Rally si lidé mají možnost zazávodit se zmenšeninami terénních aut a přitom se zbavit starých a nepotřebných baterií. Na každém závodě totiž pořadatelé nachystali sběrný box na vysloužilé baterie a elektrospotřebiče.

Ačkoliv řadíme baterie a vysloužilá elektrozařízení mezi nebezpečný odpad, mnoho lidí stále neví, kam s nimi v momentě, kdy doslouží. Množství baterií a drobných elektrozařízení tak končí v běžném komunálním odpadu, přes to, že by měly být odevzdány ve sběrných místech. „Na obalech baterií a spotřebičů naleznete symbol přeškrtnuté popelnice, což značí zákaz vyhazování spolu s běžným odpadem. I z použitých baterií se totiž mohou uvolňovat vysoce škodlivé látky, které zatěžují náš ekosystém,“ uvedl David Vandrovec, ředitel skupiny REMA, která se zabývá zpětným odběrem elektrozařízení a baterií.

Pokud se lidé rozhodnou starých baterií zbavit ekologicky, zjistí, že v dnešní době je to již poměrně snadné. V České republice už existují tisíce míst zpětného odběru a stále přibývají další. Například prodejci elektra či obchodníci, kteří baterie prodávají, musí použité kusy přijímat. „Sběrné boxy přitom zájemci naleznou i ve školách, některých firmách či ve sběrných dvorech,“ doplnil Vandrovec s tím, že v rámci projektů Zelená škola nebo Zelená firma skupina bezplatně zajišťuje zpětný odběr elektrozařízení ze škol a firem.

Se starými bateriemi na závody

Aby byla ekologická likvidace baterií pro lidi ještě snadnější, dostupnější a zároveň i zábavnější, spojila se společnost REMA Battery s teamem HFP LOUDA Rally Team  v rámci Mistrovství České republiky RC Rally. Ať už tedy půjdou lidé fandit či závodit, mohou vzít s sebou staré baterie i drobnější elektrozařízení. Na každém ze závodů naleznou speciální sběrné místo. „Vybrané baterie i elektrospotřebiče bezpečně ekologicky likvidujeme či recyklujeme. Mnozí si stále neuvědomují, že baterie obsahují vysoké množství zinku či železa. Na skládkách tak zbytečně každý rok končí tuny cenných surovin, které jinde pracně těžíme,“ řekl ředitel skupiny REMA David Vandrovec.

Přestože už na jaře několik závodů proběhlo, lidé mají stále možnost se zapojit. V nejbližší době mohou zájemci zavítat na závod ve Vyškově, který se uskuteční již tuto sobotu 18. července. Staré baterie pak budou mít lidé možnost odevzdat ještě v srpnu na Michelin rally ve Hvozdné, v září na RC rally v Třemošné a naposledy v tomto roce v říjnu v Praze – Petrovicích.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *