Komentář: Prodej first minute zájezdů právě vrcholí. Češi hledají nové destinace na léto, třeba Albánii

Češi aktuálně ve zvýšené míře pořizují pobyty v režimu first minute. Mají tak garantovanou výhodnou cenu dovolené, která je výrazně nižší než běžné katalogové ceny. Vůbec nejvyšší zájem o nákup first minute pobytů lze očekávat právě nyní v posledních lednových dnech, kdy končí vlna nejvyšších slev.

Autorem komentáře je Michal Tůma, marketingový ředitel cestovní agentury Invia, která je největším on-line prodejcem zájezdů na českém trhu.

Trend zvýšeného zájmu o nákup dovolených v předstihu registrujeme již několikátým rokem. Lidé již přestávají spoléhat na výhodné ceny last minute nabídek a raději si rezervují svou letní dovolenou s velkým časovým předstihem. Mají tak nejen garantovanou cenu, ale mohou si i lépe vybírat lokalitu či typ ubytování. Zprávy o oslabující koruně a možném zdražování dovolených letos tento trend ještě podpořily. Na konci ledna navíc končí možnost nákupu first minute pobytů s nejvyššími slevami. Ze zkušeností víme, že se cestovatelé budou až do poslední chvíle rozhodovat, a svůj nákup uskuteční právě nyní v posledních lednových dnech.

U Čechů posiluje obliba tradičních destinací, ale hledají i nové cíle

Aktuálně registrujeme mezi českými turisty vyšší ochotu utrácet za letní dovolenou. Průměrná cena prodaného first minute pobytu meziročně vzrostla o 1 066 Kč, a to na 13 821 Kč na osobu. Zaznamenáváme pokles zájmu o levnější pobyty do Bulharska, které letos pro svou dovolenou volí 9 % zákazníků cestovní agentury Invia. Naopak stále vzrůstá zájem o tradiční letní lokality jako je Řecko a Chorvatsko. Pobyty na řeckých ostrovech jsou stále nejpopulárnější a v letošním roce jim dává přednost 29 % klientů Invia. Pro svůj letní odpočinek turisté tradičně preferují vysoký komfort a nejraději vybírají letecké zájezdy, hotely s vysokou kvalitou ubytování a stravu typu all inclusive.

V rámci letošní poptávky po first minute zájezdech však registrujeme stále větší zájem Čechů o netradiční dovolenou. Turisté se zajímají o vzdálené destinace, jde zejména o státy Střední a Jižní Ameriky. Čeští cestovatelé tak letos míří například do Brazílie, Bolívie, Peru nebo na Kubu. Vyhledávají však i nové turistické lokality v bližších zemích, jako je Arménie či Makedonie. A na oblibě stoupá především dovolená v albánských přímořských letoviscích.

V předstihu kupují zájezdy hlavně rodiny

Průměrný počet osob na smlouvu potvrzuje, že o dovolené v režimu first minute mají zájem zejména rodiny s dětmi. V předstihu jsou totiž objednávány především zájezdy pro tři až čtyři osoby. Právě na rodiny cílí i mnohé zvýhodněné nabídky, jako jsou bezplatné pobyty pro děti nebo výlety v destinaci zdarma. Při cestování s dětmi je navíc potřeba vše předem naplánovat a zajistit si ubytování v hotelu, který pro ně nabízí vhodné prostředí a zábavné aktivity. Rodiče se tedy nemohou spolehnout na nabídku last minute zájezdů. Pro rodiny však často bývá finančně náročné složit zálohu na pobyt i půl roku před odjezdem. Proto cestovní agentura Invia nabízí svým klientům akci Chytrá záloha, kdy lze pobyt rezervovat za částky již od 500 Kč. Nákup zájezdu v režimu first minute tak pro turisty představuje bezpečnou a výhodnou cestu, jak pořídit letní dovolenou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *