Každý čtvrtý Čech s prodělanou mrtvicí zemře, příčinou je i stres

Mozková mrtvice je třetí nejčastější příčinou úmrtí v České republice. Podle posledních statistik Ústavu zdravotnických informací a statistiky bylo pro cévní mozkovou příhodu hospitalizováno téměř 31 tisíc osob. Mrtvice postihuje muže i ženy všech věkových kategorií. Podle statistik je v rozvinutých zemích nejčetnějším důvodem invalidity a nemocnosti. Na tato fakta chce upozornit Světový den mrtvice, který připadá na 29. října. Cévní mozkové příhodě se dá přitom účinně předcházet. Kromě medikamentů především zdravým životním stylem.

Zhruba každý čtvrtý pacient s prodělanou cévní mozkovou příhodou jejím následkům podlehl. Celkem v roce 2010 zemřelo více než 8 tisíc osob. V loňském roce pak jen VZP evidovala VZP přes 75 000 pacientů, kteří se léčili po mrtvici. Pojišťovnu to stálo dvě miliardy korun. Záludností mozkové příhody je to, že přichází většinou náhle a klíčové je, aby se pacient dostal do nemocnice do tří hodin od začátku příznaků. Hlavní příčinou mrtvice je onemocnění cév. V osmdesáti procentech způsobí příhodu krevní sraženina, která cévy ucpe. „Cévní mozkové příhodě se dá přitom účinně předcházet. Základem je dodržování zásad zdravého životního stylu. Mezi ně patří pravidelný pohyb, vyhýbání se smaženým a tučným jídlům, omezení alkoholu a úplné vysazení cigaret. Pravidelně si měřte krevní tlak a pokud je opakovaně zvýšený, konzultujte svůj stav s obvodním lékařem,” radí lékař a odborný konzultant LR Health and Beauty Pavel Hanzelka.

Jedním z rizikových faktorů nemoci je obezita, jejímž vedlejším projevem je například vysoký krevní tlak. Každý člověk by měl proto výrazně omezit nezdravé tuky, cukry, do jídelníčku zařadit více ovoce, zeleniny, celozrnných potravin nebo luštěnin. Důležité je šetřit se solí a především cholesterolem. „Řada tuků je ale pro tělo velmi prospěšná. Například lněný olej nebo lněné semínko. Musí být ale drcené, aby se z něj tuky uvolnily. V rostlinných zdrojích je dobré vyhledávat alfa-linoleové mastné kyseliny. Pro ty, kteří nepřijímají zdravé kyseliny z živočišných zdrojů, je také výrazně vhodnější řepkový olej než olivový, má totiž vhodnější poměr mastných kyselin,“ upozornila výživová poradkyně Monika Tělupilová. Zdůraznila, že nejlepším zdrojem prospěšných, nenasycených mastných kyselin jsou tučné mořské ryby. Lidé by je podle ní měli jíst jednou až dvakrát týdně.

Schopnost snížit riziko krevních sraženin či hladinu cholesterolu mají zejména Omega-3 mastné kyseliny, které si tělo nedokáže vyrobit samo. „Jedenáctiletý výzkum amerických vědců prokázal, že konzumace ryb jednou týdně sníží riziko cévních chorob o dvaapadesát procent. Nejvíce těchto zdravých kyselin obsahuje maso lososa, tuňáka, pstruha, makrely nebo sardinek. Například losos má skoro dva gramy kyselin na sto gramů upraveného masa upozorňuje Marek Sedlák z rybích restaurací Nordsee. Doplnil, že kromě snížení vysokého tlaku dokáží zdravé mastné kyseliny také snížit riziko vzniku cukrovky druhého typu.

Lidem po cévní mozkové příhodě pomáhá od roku 2007 společnost Ictus. Snaží se je vrátit do plnohodnotného života. „Orientace na výkon, rychlé životní tempo, permanentní stres a nevhodná životospráva, to jsou faktory, proč je nemocných stále tolik a hlavně, proč se snižuje jejich věk. Poslední dobou se na nás s prosbou o pomoc obrací stále více mladých žen, což je velmi znepokojující,“ uvedl předseda společnosti Jan Dohnálek.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *