E.ON převzal 3 plnicí stanice CNG, brzy přidá další v Chrudimi

Společnost E.ON rozšířila svoji síť veřejných plnicích stanic pro auta na stlačený zemní plyn (CNG). Od začátku prosince provozuje nově také trojici plniček v Písku, Českém Krumlově a Jindřichově Hradci, kde je možné doplňovat palivo osobním i nákladním vozům. Ještě na přelomu roku E.ON zahájí provoz další stanice v Chrudimi. Stlačený zemní plyn je levnější a bezpečnější než konvenční pohonné hmoty, navíc je o něj stále větší zájem mezi českými řidiči. Na konci letošního roku bude v České republice jezdit okolo 13 000 vozidel na tento pohon.

Společnost E.ON Energie, a.s., provozuje nově také čerpací stanice CNG v píseckém průmyslovém areálu Jitex, Českém Krumlově (v ulici Chvalšinská, směrem na Lipno) a Jindřichově Hradci (u hlavního tahu směrem na dálnici D1). Trojici plniček koupila od společnosti Zliner Energy, a.s., převzetí bylo realizováno k 1. prosinci. V Jihočeském kraji dnes E.ON provozuje celkem 6 stanic, přičemž v Českých Budějovicích a v Písku mohou motoristé volit mezi dvěma E.ON plničkami CNG.

V celé České republice E.ON aktuálně provozuje 14 plnicích stanic, na přelomu roku otevře další v Chrudimi. Vytipované má ještě další lokality. Společnost věří, že v příštím roce dále poroste zájem o tento druh pohonu. „Velký zájem zaznamenáváme již dnes, a to zejména u firem. Na konci roku u nás bude jezdit více jak 13 000 vozidel s tímto pohonem. Odhadujeme, že v příštím roce se může toto číslo zvednout až na 18 000 automobilů. Poroste také počet plnicích stanic, a to o 40–50 ročně,“ říká Jiří Šimek, místopředseda představenstva E.ON Energie, a.s.

Stlačený zemní plyn má oproti běžným pohonům řadu výhod. „Oproti benzínovému nebo dieselovému pohonu je pořizovací cena automobilu na CNG srovnatelná, ale provozní náklady jsou o víc jak třetinu nižší. Můžete jezdit za pouhých 0,9 Kč na kilometr a přitom bezpečněji. Stlačený zemní plyn je lehčí než vzduch a má vyšší teplotu vznícení než benzín, nafta nebo LPG,“ říká Jiří Šimek. Auta na zemní plyn mohou jezdit i do větraných podzemních garáží, protože v případě úniku se palivo rychle rozptýlí do atmosféry. Při jízdě neunikají do vzduchu žádné pevné částice a také emise dalších látek jsou minimální.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *