Chybí vám vitaminy? Dejte si rybu s červenou svalovinou

Podle Českého statistického úřadu sní průměrný Čech za rok necelých 6 kilo ryb, z toho drtivou většinu tvoří ryby mořské. I celosvětovému výlovu ryb dominují právě ty mořské. A není se čemu divit. Konzumace mořských ryb má totiž celou řadu pozitivních vlivů na lidský organismus. Oproti těm sladkovodním mají ryby z moří všeobecně vyšší obsah jódu, nenasycených mastných kyselin a dalších pro tělo prospěšných látek. Jejich konzumací tak snižujeme riziko nemocí jako infarkt, cukrovka nebo vysoký krevní tlak.

Když se řekne ryba, většině Čechů se nejspíš vybaví kapr obecný. Je to totiž naše nejrozšířenější ryba a tvoří 85 až 90 % ročního výlovu všech ryb v České republice. Ve světě však jednoznačně dominují ryby mořské – ty tvoří více než 80 % celosvětově vylovených ryb. V některých zemích je dokonce kapr považován za odpad vod, například v USA a v Austrálii. Světovému výlovu dominuje aljašská treska, které se ročně vyprodukuje téměř 7 milionů tun.

Makrela dodá více zdravých tuků než kapr

Kromě základního dělení na sladkovodní a mořské dělíme ryby také podle obsahu tuku. „Ryby do 2 % tuku považujeme za netučné. Mají nízkou energetickou hodnotu a jsou tedy ideální pro diety. Mají ale nízký obsah nenasycených mastných kyselin. Netučnou mořskou rybou je například aljašská treska. Ryby s obsahem tuku vyšším než 2 % považujeme za středně tučné, od 10 % výše pak za tučné. Jejich výhodou je vysoký podíl omega-3 mastných kyselin, které se označují jako zdravé tuky. Mezi ryby s vysokým obsahem těchto kyselin patří hlavně losos, tuňák, sardinky nebo makrela,“ vysvětluje Marek Sedlák z restaurace Nordsee, která se zabývá přípravou mořských ryb. Nenasycené mastné kyseliny by měl ze stravy přijímat každý, zejména pak těhotné ženy a děti. Díky optimálnímu příjmu těchto látek snižujeme riziko infarktu nebo diabetu a redukujeme vysoký krevní tlak. Ideálně bychom měli týdně pojmout zhruba 2 gramy nenasycených mastných kyselin. „V praxi to znamená, že ryby by se měly vyskytovat v jídelníčku nejméně dvakrát týdně. Pokud zvolíme některou z tučných mořských ryb, dokážeme dosáhnout doporučené týdenní dávky nenasycených mastných kyselin snáze než například konzumací kapra,“ dodává Sedlák.

Mořské ryby mají vyšší obsah jódu a bílkovin

Kromě mastných kyselin mají mořské ryby oproti těm sladkovodním vyšší obsah minerálních látek jako je jód, vápník, fosfor nebo draslík. Minerální látky a stopové prvky jsou pro lidské tělo nezbytné a je potřeba doplňovat je v stravě. Lidé všeobecně trpí zejména nedostatkem jódu a vápníku. „Potřebnou denní dávku jódu zajistí jedna regulérní porce mořských ryb, tedy 150 g. Ideální rybou pro dodání tohoto stopového prvku je losos, makrela nebo treska obecná,“ vyjmenovává Marek Sedlák z rybí restaurace Nordsee. Jód v těle napomáhá správné činnosti štítné žlázy a stimuluje energetický metabolismus.

Díky vyváženému poměru nutričních hodnot by se měly stát ryby základem stravování. Mořské ryby mají další výhodu v tom, že obsahují zvýšené množství vitamínů rozpustných v tucích – A, D, E a K. Tělo je nedokáže samo vyrábět, proto je potřeba dodávat je pomocí správné stravy. Opět zde platí zásada, že běžná porce mořské ryby dodá tělu doporučenou denní dávku důležitých látek. „Pokud se vám nedostává vitamínů, sáhněte po mořských rybách s červenou svalovinou. Obsahují totiž větší množství vitamínů než svalovina bílých ryb. Do svého jídelníčku tak zařaďte sledě, makrelu, tuňáka či sardinky,“ radí Marek Sedlák z restaurace Nordsee, která už více než 115 let připravuje pochoutky z mořských ryb. Díky optimálnímu přísunu vitamínů pak dochází ke zlepšení pleti, imunity a k lepšímu metabolismu bílkovin, tuků a sacharidů.

Mořské ryby se také díky vyššímu obsahu bílkovin snáze tepelně upravují a jsou lehce stravitelné. Bílkoviny mořských ryb obsahují esenciální aminokyseliny, mezi nimi například tryptofan. Ten se v těle přeměňuje na serotonin, který bývá označován jako hormon dobré nálady. Při konzumaci mořských ryb tak můžeme pociťovat příjemné pocity, stejně jako při konzumaci čokolády.

Ryby vám nechutnají? Zkuste mořské plody

Moře poskytuje člověku daleko více možností než rybník. Kromě ryb totiž nabízí ke konzumaci také takzvané mořské plody. Sem řadíme krevety, korýše, chobotnice, ústřice, kraby či třeba kaviár. Mořské plody mají podobné složení jako mořské ryby. Pokud neholdujete rybám, příjemnou a zastupitelnou alternativou jsou právě tyto pochoutky. Také obsahují zvýšený podíl mastných kyselin, bílkovin, minerálních látek (obzvláště jódu) a vitamínů. Některé druhy mořských plodů mají také něco navíc. „Například ústřice obsahují vyšší podíl zinku, který působí pozitivně na reprodukční orgány. Ne nadarmo se proto ústřice považují za afrodiziakum,“ dodává Marek Sedlák z Nordsee.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *