Ceny zimních pneumatik letos mírně klesají, rozdíly mezi českými e-shopy jsou až 23 %

Ceny na internetu se mohou mezi prodejci zimních pneumatik lišit až o 23 %. Lidé by proto měli mezi dostupnými e-shopy dobře vybírat a ušetřit tak i několik set korun. Oproti loňsku klesly ceny pneumatik v českých e-shopech o 2,3 %. Za tímto trendem stojí o 40 % nižší cena ropy a rostoucí konkurence mezi výrobci. To vyplývá z výsledků měření služby Karsa Monitor srovnávající ceny jednotlivých online obchodů.

Průměrná cena zimních pneumatik v tuzemských internetových obchodech aktuálně činí 2 820 Kč. Přitom v loňském roce byla průměrná hodnota zimních pneu 2 887 Kč, meziroční rozdíl je tedy pouze 67 Kč. „Cenová hladina zimních pneumatik se v českých e-shopech v průběhu uplynulého roku příliš nezměnila. Došlo k poklesu jen o dvě procenta. Nejdražší byla zimní výbava v únoru, kdy se průměrná hodnota vyšplhala až na 2 915 korun,“ informoval Michal Ježek, ředitel společnosti Karsa Technologies, nabízející provozovatelům internetových obchodů moderní cloudový nástroj pro analýzu cen produktů v reálném čase.

Ceny zimních pneumatik podle odborníků ovlivňuje pokles vstupních nákladů na výrobu pneu. „Důležitou roli při výrobě pneumatik hraje syntetický kaučuk. Primární surovinou je tedy ropa, u které za poslední rok klesla cena až o 40 procent,“ informoval analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. „Za poslední rok vidíme dva trendy, které podporují pokles cen pneumatik. Na jedné straně se jedná o snížení ceny ropy, na straně druhé dále roste konkurence mezi jednotlivými výrobci pneumatik,“ vysvětlil Novák.

Český internetový trh s pneumatikami je charakteristický velkým množstvím prodejců a výrazným rozdílem cen zboží. Aplikace Karsa Monitor srovnala ceny shodných produktů v tuzemských e-shopech. Měření ukázalo, že cena zimních pneumatik se může lišit až o 23 %. Zimní výbavu pak podle aktuální analýzy nabízí levně zejména obchody pneugrip.cz a pneuprodejna.cz.

„Při srovnání e-shopů se překvapivě ukázalo, že velké rozdíly v cenách produktů se vyskytují i u největších hráčů na trhu. Například obchod pneumatiky.cz nabízí shodné zboží o 11 procent levnější než levnepneu.cz,“ upozornil na rozdílnou tvorbu cen Michal Ježek ze společnosti Karsa Technologies.

Nemalé rozdíly mohou nakupující zaznamenat také mezi jednotlivými značkami pneumatik. Při porovnání oblíbeného rozměru 195/65/r15 je možné dle výrobce ušetřit i několik tisíc korun. Například u značky Milestone lze pořídit jeden kus pneu v průměru za 1 093 Kč, zatímco za zimní výbavu značky Nokian zákazník zaplatí 2 177 Kč. Na hranici 2 000 Kč se pohybují i značky Bridgestone, Continetal nebo Michelin. Naopak za cenu okolo 1 300 Kč je možné pořídit pneumatiky Sava, Barum nebo Matador.

Průměrná cena pneumatik v českých e-shopech v rozměru 195 /65 /r15

Výrobce Průměrná cena
Milestone 1 093 Kč
Sava 1 205 Kč
Matador 1 306 Kč
Barum 1 367 Kč
Fulda 1 697 Kč
Pirelli 1 724 Kč
Dunlop 1 785 Kč
GoodYear 1 849 Kč
Bridgestone 1 912 Kč
Michelin 2 030 Kč
Continental 2 074 Kč
Nokian 2 177 Kč

Zdroj: Karsa Monitor

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *