Až 40 % kožních problémů způsobuje suchá pokožka, dopřejme tělu vitamín E a olivový olej

Lidská kůže je svou rozlohou 1,6 až 1,8 m² největší orgán lidského těla. Pro člověka má kromě ochranné a termoregulační funkce i význam vylučovací či estetický. Vzhledem k těmto rozmanitým funkcím vyžaduje pokožka nejen náležitou péči zvenku, ale i výživu zevnitř. V zimních měsících se naše kůže vyrovnávala s nepříznivým počasím, proto je přesušená, nepříjemně pne, svědí, objevují se na ní vyrážky a praskají žilky. S příchodem jara tak volá po celkové regeneraci. Dopřejte jí pestrou výživu s dostatkem vitamínů a vyberte vhodnou hydrataci.

Suchá kůže má vliv až na 40 % kožních problémů

V zimním období působí nepříznivě velmi nízké venkovní teploty, které se střídají se suchým vzduchem ve vyhřáté místnosti. Také vítr či UV záření v horských oblastech zvyšují suchost pokožky. Následně se objevují pocity pnutí či táhnutí a šupinatost. Přitom naše kůže působí jako bariéra mezi vnějším a vnitřním prostředím. Pokud je oslabená, zvyšuje se riziko vniknutí škodlivých látek a mikroorganismů do těla. Suchá pokožka tak bohužel až v 40 % případů ovlivňuje vznik různých kožních problémů. Dbejme proto o svou pokožku a dopřejme jí dostatečnou péči. Jarní období je pro její regeneraci ideální čas.

Vitamín E chrání pokožku před poškozením

Kůže potřebuje dostatek širokého komplexu vitamínů, aminokyselin i minerálů. Nutná jsou též vlhkost a vláčnost pokožky, kterých docílíme dostatečným množstvím tekutin i konzumací ovoce a zeleniny. „Pro pokožku je nejvýznamnější vitamín E, který zlepšuje její strukturu a pomáhá zbavit se různých kožních problémů. Důležitá je i jeho schopnost pomáhat zvládnout kožní záněty a hojit rány,“ objasňuje Klára Minczinger ze společnosti Generica. Vitamín E se ve vyšší míře vyskytuje například v obilných klíčcích, rostlinných olejích nebo v sóji. Přidává se také do emulzí, které mají schopnost uzdravovat poškozenou kůži. Zvýšenou pozornost bychom ale měli věnovat původu vitamínu. Jednoznačnou přednost by měl dostat přírodní vitamín E, který se získává z rostlinných olejů. Oproti tomu syntetickému se vstřebává stoprocentně a je účinnější.

Olivový olej a ramnopolysacharidy bojují se suchou a podrážděnou kůží

Důležitým prvkem péče o pokožku je samozřejmě i ta vykonávaná zvenku. Suchá a citlivá kůže může být ovšem i následek genetických faktorů, které bohužel neovlivníme. Negativní vliv představuje i nadměrné používání některých mycích prostředků, které pokožku ochuzují o cenné lipidy, anebo umělá vlákna oblečení, která mohou pokožku podráždit. „Vhodnou volbou jsou dermální emulze s obsahem aktivních látek, které snižují podráždění, zánět i svědění pokožky. Je vhodné kombinovat osvědčené oleje, jako je olivový olej, s moderními látkami, například ramnopolysacharidy, které snižují zánět kůže a chrání pokožku před bakteriemi,“ dodává Klára Minczinger. Ramnopolysacharidy jsou složeny z cukrů, především rhamnózy, které mají schopnost se včlenit do přirozeného ekosystému kůže a představují tím obrannou bariéru proti bakteriím. Díky nim můžeme vyřešit záněty, zarudnutí a další kožní problémy.

UV záření nepodceňujte ani na začátku jara

V zimním období jsme se dlouho potýkali s nižší intenzitou slunečního svitu, ve kterém se vyskytovalo i méně škodlivého UV záření. Naše pokožka je z toho důvodu nyní citlivější na první sluneční paprsky a hrozí riziko spálení. Zvlášť opatrní by měli být lidé s přirozeně světlou pokožkou, která má tendenci se velmi rychle spálit. Na dostatečnou péči by se měli zaměřit také lidé s větším množstvím mateřských znamének. Těm hrozí při opakovaném spálení několikanásobně vyšší riziko vzniku rakoviny kůže, než je tomu u lidí s tmavší pletí. Hlavní zásadou je proto užívat ochranných prostředků s UV faktorem a hlídat si přiměřený pobyt na slunci i při jarních procházkách nebo práci na zahradě. V případě, že se na slunci spálíme, použijeme lehké tělové mléko nebo pěnu s obsahem Panthenolu, které pokožku hydratuje a podpoří její přirozenou regeneraci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *