V důsledku chřipky zemře více lidí než kvůli dopravním nehodám, odborníci doporučují doplňovat vitamíny přirozeně

Podle Zprávy o zdraví obyvatel ČR 2014 zemře v souvislosti s chřipkou za rok průměrně 2 000 lidí, což je mnohem více úmrtí než v důsledku dopravních nehod. Stále častěji však Češi onemocnění přechází. Na nemocenskou tak s diagnózou chřipky meziročně nastoupilo o téměř 70 % lidí méně. Nejen v podzimních a zimních měsících je proto nutné onemocněním předcházet. Lidé by měli doplňovat chybějící vitamíny přirozeně a věnovat pozornost zdravému životnímu stylu. Sezónní ovoce, zelenina, tepelně zpracovaná strava a pobyt na slunci tvoří podle odborníků základ dobré imunity.

Hektická doba nutí Čechy nachlazení a chřipky přecházet. Ukazují to statistiky České správy sociálního zabezpečení o čerpání pracovní neschopnosti. Zatímco do června roku 2013 nastoupilo s chřipkou na nemocenskou zhruba 59 000 lidí, o rok později to bylo již pouze 18 000 lidí. Přecházení chřipky přitom může způsobit závažné zdravotní následky. Kromě toho, že může vést k zánětu průdušek nebo také těžkému zápalu plic, v některých případech může být chřipka dokonce smrtelná. S příchodem podzimního období je proto nutné zvýšit ochranu svého organismu. Ačkoliv mnoho Čechů ve velké míře nakupuje vitamíny, stále podceňují přirozený přísun vitamínů, který tělo získává kvalitním stravováním a pobytem venku.

Vitamíny a doplňky stravy v tabletách nestačí

Přestože vitamíny v současnosti existují v různých formách doplňků stravy, některé z nich si zakoupit nelze. Vitamín D si například získává organismus v dostatečném množství z pobytu na slunci. „Na jaře a v létě, kdy je sluneční záření dostatečné silné, mohou lidé čerpat potřebný vitamin D pobytem na slunci. Od května do srpna totiž slunce svítí více než 210 hodin. Od října však, vlivem nedostatečného množství slunečního záření, hladina vitamínu D prudce klesá,“ uvedl Michal Kárych, předseda České asociace zdravého opalování. „Pokud lidé neměli možnost pohybovat se na slunci, tak je možné jídelníček na podzim a zimu obohatit o více ryb a rybího tuku. Přirozeným zdrojem vitamínu D jsou také polotučné nebo tučné mléčné výrobky, tresčí játra a vejce,“ shrnula poradkyně na výživu Monika Tělupilová. 

Zdaleka nejlepším zdrojem vitamínu je podle odborníků sluneční záření. „Pro běžnou potřebu doplnění vitamínu D je však nutné tělo vystavovat slunci přiměřeně a bezpečně dle fototypu daného člověka,“ zdůraznil mluvčí České lékárnické komory Aleš Krebs. Další alternativou, jak vitamín D v zimě doplnit, je solárium. „Vzhledem k tomu, že 80 až 90 % vitamínu D získává tělo z ultrafialového záření přes kůži, v zimě lidé mohou využívat moderní solária. Ty odpovídají normám Evropské unie,“ uvedl Michal Kárych. „Návštěvu solária doporučujeme dvakrát až třikrát týdně,“ doplnil Kárych s tím, že evropské normy stanovují horní limit intenzity ozáření pro solária tak, aby nedocházelo k nežádoucím důsledkům, jako je například zarudnutí kůže.

V boji proti nemocem je též nezbytné věnovat pozornost výživě. Západní trend doporučuje čerstvé ovoce a zeleninu, čímž tělo získává vyšší příjem vitamínů, které slouží jako prevence nachlazení. Právě se změnou ročního období by lidé měli jíst i sezónní ovoce a zeleninu. „Na podzim je dobré jíst jablka, hrušky, švestky, dýně a více kořenové zeleniny, vyjmenovala Monika Tělupilová. Východní směr upřednostňuje v období pozdního léta a podzimu postupný přechod k tepelně zpracované stravě. „Díky zahřívající stravě budujeme vnitřní ochranu proti průniku chladu, větru, případně i vlhku zvenčí. Právě těmto vlivům jsme na podzim často vystaveni. Ideální je však oba směry kombinovat,“ objasnila Tělupilová.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *