Tvoříme vlastní hračky i náhradní díly. Do domácností přichází 3D tisk

Zatímco v dnešní době je běžné tisknut na papír, za několik let bude podle odborníků normální tisknout prostorově. Rodiče si tak budou moci za pár korun vytvořit hračky pro děti či náhradní díly pro domácí spotřebiče na 3D tiskárně. Zatím se takové přístroje používají zejména v průmyslu. Díky snižujícím se cenám i zvyšující se jednoduchosti přístrojů však do domácností podle odborníků rychle míří.

Stačí sednout k počítači a společně s dítětem navrhnout jeho hračku snů. Za pár minut věrná kopie počítačového modelu vyjíždí z domácí 3D tiskárny. Prostorový 3D tisk, jehož doba se podle odborníků blíží, bude za několik let rutinou. „Člověk si koupí vysavač a k tomu dostane přístup na webové stránky, kde si bude moci stáhnout náhradní díly. Když se mu něco porouchá, prostě si je vytiskne na své domácí 3D tiskárně,“ poskytl další příklad z budoucnosti Milan Záhorský z pražské společnosti Felix Printers, která se věnuje prodeji 3D tiskáren.

3D tiskárny postupně začínají nacházet širší uplatnění nejen v průmyslových oborech, ale i v oblasti designu a domácí zábavy. Avšak pro smysluplné využití 3D tisku v běžném životě je klíčové umožnit uživatelům vytvářet si vlastní 3D modely pro tisk. „3D modely hrají obdobný význam jako například fotografie pro využití fototiskáren. Strojní konstruktéři a architekti již využívají práci ve 3D řadu let. Pro domácí uživatele však představuje vytvoření 3D modelu mnohem větší oříšek než pořízení fotografie fotoaparátem. Naštěstí již existují aplikace pro 3D modelování, které jsou uživatelsky přívětivé, například oblíbený Sketchup,“ doplnila Lenka Uzun ze společnosti Servodata. Místo složitého kreslení modelů v počítači si ale jednou lidé výrobky, jejichž kopie chtějí vytvořit, prostě budou moci naskenovat technologií 3D měření. „V České republice se technologie skenování zatím využívá například v automobilovém průmyslu, při výrobě elektroniky či ve zdravotnictví. Dovede zajistit přesné přenesení tvaru fyzického předmětu do počítače, což je při vývoji i testování produktů neocenitelné,“ popsal Václav Keller z pražské firmy Deom, která 3D skenery dodává.

Prostorový tisk se v současnosti uplatňuje nejčastěji právě v průmyslových firmách. Důvodem je hlavně cena potřebného vybavení. Kvůli vysokým pořizovacím nákladům se zatím například tisk součástek místo jejich pořízení v obchodě domácnostem příliš nevyplatí. Přesto už odborníci předpovídají, že do několika let nastane doba, kdy bude v domácnostech 3D tiskárna stejně běžná, jako dnes ta klasická. „Vývoj jde rychle dopředu. Pokud člověku nezáleží na naprosté přesnosti, vhodná 3D tiskárna jde už dnes pořídit za deset až patnáct tisíc korun. Místo 3D skeneru pak může posloužit příslušenství herní konzole Kinect, které zvládne zaznamenat tvar postavy či křesla,“ vysvětlil Jaroslav Pěček z brněnské firmy ABBAS, která se zabývá problematikou technologií pro 3D skenování a vizualizace.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *