Poranění se musí vždy doléčit, nejrizikovější jsou míčové hry a lyžování, varují odborníci

Úrazů, které si lidé přivodí při sportu, v posledních letech dramaticky přibylo. Zatímco v roce 1995 se podle statistik Ústavu zdravotnických informací za rok zranilo při sportování zhruba čtvrt milionu lidí, o deset let později již tento počet vzrostl na čtyři sta tisíc. Nejvíce zranění vzniká při míčových hrách a lyžování. Předejít zraněním i uchránit poraněná místa před dalším náporem mohou pomoci sportovní ortézy. Experti však upozorňují, že jejich používání má svá pravidla.

Ze statistik Ústavu zdravotnických informací vyplývá, že množství sportovních úrazů se od roku 1995 zvýšilo o dvě třetiny. Podle Národního koordinačního centra prevence úrazů bylo jen v roce 2013 v tuzemsku ošetřeno více než 400 000 sportovních úrazů, z čehož 40 % úrazů vzniklo při míčových hrách. „Mezi nejvíce ohrožené skupiny sportovců se řadí lyžaři, cyklisté a motocyklisté,“ vyjmenoval přednosta Kliniky úrazové chirurgie FN Brno Michal Mašek. Za nejčastější zranění lze přitom považovat poranění dolních končetin, kde je nejvíce postižen kolenní kloub, a poranění horních končetin v čele s ramenním kloubem. Rozšířené jsou také zhmožděniny, zejména na stehnech a předloktích, poranění a bolesti třísel, poranění kyčelních kloubů a bederní páteře. Nejzávažnější jsou poranění v oblasti krční páteře a hlavy, které se však podle lékařů vyskytují jen sporadicky.

Ačkoliv mají sportovci tendenci zraněné či namožené končetiny řešit navléknutím sportovních bandáží, tento postup musí být v souladu s odbornou pomocí. „Například při svalových traumatech je možné zahájit pohyb a trénink s ortézou. První týdny tréninkové činnosti je ale vždy třeba spojit s kontrolou u fyzioterapeuta, který je schopen klinicky diagnostikovat zlepšení, či naopak zhoršení stavu,“ popsal Josef Mech, ředitel e-shopu Sportobchod.cz, který nabízí online prodej sportovních ortéz a bandáží. „Zatímco dříve znamenalo zranění pro sportovce konec kariéry či omezení daného sportu, dnes již ortézy umožnují sportovat nejen lidem po zranění, ale i starším lidem. Aby však ortéza splnila svůj účel, lidé si musí vybrat správný typ s vhodnou úrovní fixace,“ upřesnil Mech s tím, že nejdůležitějším předpokladem funkčnosti ortéz je doléčení zranění.

Právě léčba poranění představuje podle lékařů důležitý proces, který nelze podcenit. „Zásadně bychom se měli řídit pravidlem, že jakékoliv poranění se má doléčit, stabilizovat funkci pohybového systému spojeného s poraněním. Terapie poranění má několik fází, které nesmíme vynechat a nesmíme neadekvátně urychlit. U vrcholového sportu je navíc sportování s nedoléčeným traumatem s podporou ortézy hazardem, který vede k opakovaným zraněním,“ upozornil Miloš MatoušInstitutu sportovního lékařství. Kromě léčby poranění bývá podle něj podceňována i samotná prevence. „Příprava na sportovní výkon, stabilizace pohybového systému a regenerace, včetně adekvátního protažení svalů, jsou mnohdy nedostatečné. Mnohdy je neadekvátní i zabezpečení sportoviště,“ doplnil Matouš.

Klíčem k dobrým sportovním výkonům a dlouholetému sportování patří podle odborníků dodržování několika pravidel. „Pro sportovce je nezbytné neustále si udržovat fyzickou kondici a řádně doléčovat onemocnění a zranění,“ popsal lékař hokejové Komety, bývalý lékař národního hokejového týmu, Zdeněk Ziegelbauer. Po některých operacích na pohybovém aparátu je nutné při sportovní zátěži používat ortézy a tím předcházet recidivám zranění,“ shrnul Ziegelbauer.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *