Počet sportovních úrazů tvoří v Česku až pětinu všech zranění. Předcházet jim mohou speciální sportovní ortézy

Nejen v Česku, ale i v ostatních evropských zemích narůstá počet sportovních úrazů. Z databáze mortality Eurostatu a Světové zdravotnické organizace vyplývá, že ve sportu dochází k 7 000 fatálních úrazů ročně. Zbytečným nehodám při sportování přitom mohou podle odborníků předcházet sportovní ortézy. Ty totiž představují prostředek pro prevenci, ale i samotnou léčbu poranění. Sportovní ortézy si přitom lze zakoupit nejen ve specializovaných prodejnách, ale i přes internet. Tato služba, kterou letos v létě uvedl na trh e- shop Sportobchod.cz, zahrnuje i odborné poradenství přímo od sportovců.

Podle Národního koordinačního centra prevence úrazů v Česku jen v roce 2013 zdravotníci ošetřili více než 400 000 sportovních úrazů, což tvoří více než pětinu z celkového počtu úrazů v České republice. Podle odborníků tento počet přitom stále narůstá. Může za to přílišný tlak na výkonnost a nepravidelné cvičení sportovců. Dalším důvodem je také nedostatečné vybavení ochrannými pomůckami. Správně zvolená ortéza sice nezaručuje vyléčení, lze ji však využít k prevenci či podpoře po zranění. „Právě sportovci patří mezi zákazníky, kteří nejčastěji využívají ortézy v případě problémů s pohybovým ústrojím. Vzhledem k tomu, že na českém internetu nikdo oblast kvalitních sportovních ortéz neřeší opravdu komplexně, rozhodli jsme se od letošního léta nabízet široký sortiment třeba i méně známých, ale ve světě renomovaných značek s kvalitní poradnou přímo od sportovců,“ vysvětlil cíl nové služby Josef Mech, ředitel e-shopu Sportobchod.cz, který nově nabízí online prodej sportovních ortéz a bandáží.

Aby však ortéza splnila svůj účel, musí si zákazník vybrat správný typ. K tomu je nutné zohlednit především úroveň fixace, která se značí ve třech stupních. První stupeň představuje základní ochranu při drobných poraněních a lze jej využít také jako univerzální prevenci zranění. Druhý stupeň je vhodný pro střední ochranu, například pro případy podvrtnutí či problémy s vazy. Třetí stupeň je pak určený pro těžší zranění a je vhodný pro zrychlení celého procesu hojení. Ortézy lze také zakoupit podle typu zranění. „Vzhledem k tomu, že nejvíce úrazů má na svědomí fotbal, prozatím nejlépe se prodávají ortézy na kolena. Zákazníci jsou navíc ochotni připlatit si za kvalitu, nakupují střední a vyšší modely,“ popsal dosavadní zákaznické chování Josef Mech. Pozornost by podle něj lidé měli věnovat i materiálu, ze kterého je ortéza vyráběna. „Většina ortéz se stále vyrábí z neoprenu. Kvalitní ortézy navíc obsahují antibakteriální provedení, což zabraňuje případnému zápachu, který vzniká množícími se bakteriemi při pocení. Oblíbená je také nylonová tkanina, jejíž výhodou je zase prodyšnost,“ dodal Mech.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *