Nejpoužívanějším systémem současnosti jsou pět let staré Windows 7. Ve firemní sféře však boduje i Open Source

Produkty Microsoftu s přehledem vedou žebříček nejpoužívanějších operačních systémů u klasických stolních počítačů. Oblíbený zůstává například i již dožívající systém Windows XP, který si svoji premiéru odbyl už v roce 2001. Nedávno Microsoft představil nové Windows 10, které slibují revoluční změny. Cílí i na zákazníky z firemního prostředí, u kterých v posledních letech roste poptávka po takzvaných Open Source řešeních.

Podle serveru netmarketshare.com používá operační systém Windows celosvětově skoro 92 % uživatelů. Druhé místo drží Mac OS s 6,4 % a třetí pak Linuxové systémy s pouhými 1,6 %. V Evropě je trend poněkud jiný, i přesto s velkým náskokem vítězí operační systémy Microsoftu. Například v České republice jsou Windows nainstalované na skoro 80 % počítačů a toto číslo v poslední době dokonce pomalu roste.

Naopak počet uživatelů Linuxových systémů od posledních měsíců loňského roku poklesl téměř o 3 procenta. I tak jich je v České republice více než uživatelů Mac OS, a to zhruba 12,5 %. „Windows nepochybně dlouhodobě kralují sféře osobních počítačů. V oblasti firemní infrastruktury a serverových řešení je však situace odlišná. Poptávka po Open Source řešeních, jaké reprezentuje například Red Hat, zde meziročně stoupla o 16 %,“ doplňuje Ondřej Štrba, Technology Unit Microsoft Director ze společnosti Servodata.

Microsoft přichází s Windows 10

Výhodou Open Source systémů je především to, že jejich základ i řada aplikací jsou volně šiřitelné a upravovatelné. Vývojáři jednotlivých firem tak mohou systém libovolně přizpůsobovat na míru, bez licenčních omezení. Microsoft ale letos v říjnu představil novou verzi svého operačního systému Windows 10, který už také na vývojářské firmy více myslí.

V předchozích verzích totiž nebylo jednoduché vytvářet aplikace pro konkrétní zákazníky, vývojáři je museli nabízet i v oficiálním on-line Windows Store, ve kterém si je mohl stáhnout kdokoliv. Tento systém u nových Windows odpadl. Windows 10 sice ještě nejsou oficiálně v distribuci, na stránkách windows.microsoft.com/cs-cz/windows/preview je ale možné stáhnout a vyzkoušet si zdarma jejich zkušební verzi (přesněji Windows 10 Technical Preview).

Samotný Microsoft považuje nové Windows 10 za přelomové, a to i díky jednoduché migraci ze starších systémů, které by měl časem zcela nahradit. To se týká i nejpoužívanějšího operačního systému současnosti. Tím jsou podle serveru netmarketshare.com s více než polovičním podílem na trhu Windows 7, které Microsoft začal prodávat v roce 2009. Všeobecnou podporu tohoto OS chce Microsoft ukončit už na začátku příštího roku, bezpečnostní aktualizace pak přestane vydávat o pět let později.

Problémy spojené s ukončením podpory

Zatím poslední dvě plné verze operačního systému Microsoftu Windows 8 a Windows 8.1 dosahují celosvětově zhruba dvanáctiprocentního podílu na trhu u klasických stolních počítačů. Ze statistik také vyplývá, že na druhém místě za Windows 7 se stále drží systém Windows XP s téměř čtvrtinovým podílem na trhu. A to přesto, že jeho podpora ze strany Microsoftu skončila letos v dubnu a uživatelům nejsou až na výjimky k dispozici ani bezpečnostní aktualizace.

„Letité Windows XP sice stále drží celosvětově druhou příčku, kromě konce oficiální podpory ze strany Microsoftu však již představují technicky i morálně zastaralý systém. V České republice je aktuálně využívá 15 % uživatelů. Za jejich oblibou stála relativně vysoká stabilita systému a historicky nízké hardwarové požadavky. Nyní však již tento systém nedokáže plně využít současný hardware, ani některé moderní technologie,“ doplňuje Ondřej Štrba ze společnosti Servodata.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *