Gepard Finance: Průměrná výše hypoték byla loni téměř o 80 tisíc korun nižší

Průměrná výše hypotéky klesla v roce 2013 oproti roku předchozímu na 1,7 milionu korun. Ukazují to statistiky společnosti Gepard Finance, která v loňském roce zprostředkovala hypotéky za 8,3 miliard Kč. Nejvíce se sjednávaly hypotéky s pětiletou fixací.

Průměrná výše hypotéky v roce 2013 meziročně klesla na 1,706 milionu Kč z předchozích 1,786 milionu Kč. Podle odborníků se jedná o důsledek příznivých cen nemovitostí. Za poklesem výše průměrné hypotéky stojí však také zvýšený podíl refinancování. Při refinancování se totiž čerpá nižší úvěr o již uhrazené splátky jistiny. Průměrná splatnost hypoték se pak mírně snížila u všech fixací, přičemž celkově se hypotéky sjednávaly v průměru se splatností 23 let.

Největší množství hypoték se sjednalo s pětiletou fixací, přesněji více než 62 %. Dalších téměř 26 % připadá na hypotéky s tříletou fixací. Je tedy vidět, že tří a pětileté fixace naprosto převažují. „Je to pochopitelné, jelikož banky nabízejí právě u těchto fixací nejlepší úrokové sazby,“ upozorňuje Jan Kruntorád, předseda představenstva společnosti Gepard Finance. V loňském roce hypoteční trh rovněž zaznamenal historicky nejnižší úrokové sazby hypoték. „I když se již úroky hypoték odrazily ode dna, stále se pohybují velmi nízko, a tak by lidé neměli váhat a zbytečně zamýšlené sjednání hypotéky odkládat. V roce 2014 by totiž sazby mohly pokračovat v dalším růstu,“ dodává Kruntorád.