Baterie do mobilů loni zlevnily v průměru o 31,8 %, letos budou ceny kvůli devalvaci koruny stagnovat

Ceny baterií do mobilních telefonů v roce 2013 meziročně poklesly v průměru o 31,8 %. Vyplývá to ze statistik předního internetového obchodu s bateriemi BatteryShop.cz. Důvodem zlevňování byl příznivý kurz dolaru a snižování výrobních nákladů. Po devalvaci koruny v závěru minulého roku budou ale ceny vlivem zvýšení nákladů letos pravděpodobně stagnovat.

Nákup náhradní baterie do mobilu vyšel spotřebitele v loňském roce výrazně levněji než v roce 2012, letos ale odborníci očekávají cenovou stagnaci. Po listopadové intervenci České národní banky, která oslabila korunu, došlo totiž k výraznému nárůstu jak výrobních cen, tak cen přepravy baterií.

„Následkem devalvace koruny dochází ke znatelnému zvyšování nákladů. Výrazný růst cen baterií ale v tomto roce neočekáváme. Pravděpodobnější bude držení cen na přibližně stejné úrovni, na jaké jsou v současnosti,“ sdělil Radim Tlapák z internetového obchodu Batteryshop.cz. „Konkurenční boj v tomto odvětví prodejcům ve výraznějším zvyšování cen baterií brání. Rostoucí náklady proto prodejci kompenzují snižováním svých marží,“ dodal Tlapák.

Pokles cen zaznamenaly loni i baterie do notebooků, které zlevnily o 6,4 %. Nejvíce lidé nakupovali baterie do nejprodávanějších značek notebooků, tedy HP, Acer a Asus. Prodej baterií do notebooků HP tvořil dokonce 25,7 % z celkových prodejů náhradních baterií do notebooků u internetového obchodu BatteryShop.cz. V roce 2013 zaznamenal e-shop 6,5% nárůst prodejů baterií Li-pol používaných do nejnovějších modelů notebooků. Tento moderní typ baterií se tak velmi pozvolna začíná prosazovat, a to i navzdory tomu, že je průměrně o 30 % dražší než starší Li-ion baterie.

Zatímco baterie do mobilních telefonů a notebooků loni zlevňovaly, ceny baterií do fotoaparátů se oproti roku 2012 prakticky nezměnily. „U baterií do fotoaparátů zůstala cena téměř stejná jako v předminulém roce, u baterií do kamer jsme dokonce zaznamenali mírný růst ceny okolo 4 %. Poptávka po těchto bateriích v posledních letech klesá. Lidé totiž již starší kamery příliš nepoužívají, tyto přístroje do značné míry nahradily mobily, fotoaparáty i tablety,“ doplnil Radim Tlapák, ředitel e-shopu Batteryshop.cz.