Pojišťovny domácí monitoraci nepodporují, zájem lékařů i pacientů narůstá

Stát a pojišťovny se věnují problematice domácí monitorace pacientů jen velice okrajově, přesto však zájem lékařů i pacientů o toto řešení výrazně narůstá. Vyplývá to z aktuálních statistik specializovaného nestátního zdravotnického zařízení Medical Data Transfer, které hodnotí počty pořízených EKG záznamů v rámci uplynulých 5 let. Podle nejnovějších dat bylo v 1. pololetí roku 2013 prostřednictvím mobilního telefonu odesláno 45krát více záznamů, než ve stejném období roku 2009.

Lékaři domácí monitoring využívají stále častěji, šetří totiž čas i peníze

Nejnovější statistiky ohledně množství pořízených EKG záznamů prostřednictvím domácího monitoringu jednoznačně dokazují zvýšený zájem lékařů o toto řešení. V období od ledna do června 2009 bylo totiž odesláno z EKG kartičky a epizodního záznamníku s manuální detekcí necelých 33 tisíc záznamů, zatímco ve stejném období letošního roku již bylo těchto záznamů odesláno více než milion a půl.

Přestože stát ani pojišťovny zatím domácí monitoring výrazně nepodporují, lékaři i samotní pacienti tento způsob kontroly zdravotního stavu podle statistik upřednostňují stále častěji. Uvědomují si totiž, že dokáže ušetřit čas i finanční náklady. Díky domácímu monitorování pacient nemusí absolvovat stále se opakující osobní návštěvy u lékaře jen proto, aby si vypůjčil a po několika dnech opět vrátil EKG přístroj. Stejně tak lékař může čas, který by trávil touto administrativní činností, věnovat například konzultaci s pacienty.

Rozvoji telemedicíny pomohla nová technologie

Zásadní nárůst počtu odeslaných EKG záznamů a tedy i zájmu o domácí monitorování je podle aktuálních dat evidován na přelomu let 2009 a 2010. Vzrůst činí 162 %. Vysvětlením je zavedení nové technologie a vytvoření unikátní online databáze EKG. Díky ní mají nyní lékaři přístup k aktuálním a podrobným výstupům z diagnostického přístroje pacienta, a to odkudkoli a kdykoli. Nejsou tak již vázáni časem ani místem pouze k počítači a databázi ve své ordinaci, kontrolu mohou provádět například cestou ve vlaku na osobním laptopu či v mobilním telefonu. Toto usnadnění oceňují jak lékaři, tak pacienti, kterým monitoring v této podobě zaručuje nesrovnatelně vyšší kvalitu života.

Autor komentáře: Mgr. Veronika Bulková, Ph.D., jednatelka společnosti Medical Data Transfer