Češi tráví stále častěji dovolenou v ČR, příčinou je málo volna a nižší zájem o exotiku

Češi volí pro svou dovolenou stále častěji oblasti České republiky. Vyplývá to z aktuálních statistik specializovaného portálu Slevoteka.cz. Podle odborníků je tento fakt důsledkem nedostatku pracovního volna, snížené bezpečnosti v mnoha oblíbených lokalitách a mírně oslabující koruny. Navíc jsou podle nich Češi již nasyceni exotikou a velkým množstvím turistů.

Češi tráví své letní volno nejčastěji na území republiky, konkrétně v Jižních Čechách, na jižní Moravě nebo v Jeseníkách. Pro ubytování pak volí namísto velkých hotelů spíše menší odlehlé penziony s rodinnou atmosférou a do turistických center se dopravují. Odborníci se shodují, že je nový trend  důsledkem krátkého volna v zaměstnání a snahy o minimalizování času stráveného přepravou do destinace.

„Dnešní uspěchaná doba dovolí lidem pouze pár dní volna. Proto si vybírají obvykle pobyt v rychle a snadno dostupné lokalitě s dobrou dojezdností, tedy stále častěji na území České republiky. Například v našem hotelu se za poslední půlrok ubytovalo na 65 % klientů z Česka, což je o 25 % více než ve stejném období loni,“ sdělil Radek Fejgl z hotelu Morris v Mariánských Lázních. „Z aktuálních statistik vyplývá, že se Češi exotiky do jisté míry nasytili. Přeprava z domova do zvoleného penzionu je navíc v porovnání například s cestou do Itálie zanedbatelná. Nově vyhledávají spíše klidné oblasti České republiky, kde se mohou i s rodinou či větší skupinou přátel ubytovat v rodinných penzionech. Z těch potom dojíždí do turisticky atraktivních míst. Nejoblíbenějšími destinacemi z tuzemských oblastí jsou jižní Čechy, jižní Morava a Jeseníky. Češi dlouhodobě rádi navštěvují i Slovensko. Mezi nejvyhledávanější oblasti zde mimo hor patří termální lázně,“ potvrdil trend Lukáš Przybylski, obchodní ředitel specializovaného pobytového slevového portálu Slevoteka.cz.

Zvýšení zájmu o pobyt na území České republiky souvisí podle expertů také s tím, že se v celé řadě dříve populárních a oblíbených destinací změnila ekonomická či politická situace. V důsledku toho jsou tyto oblasti pro turisty méně bezpečné, mnohdy paradoxně i více finančně nákladné. V tuzemsku se podle nich naproti tomu díky čerpání dotací z evropských fondů infrastruktura cestovního ruchu neustále zlepšuje.

„Kurz koruny již není pro cestování do zahraničí tak výhodný, jako tomu bylo dříve a několik opravdu oblíbených zahraničních destinací se v současnosti řadí mezi životu nebezpečné. Z těchto důvodů roste mnohem výrazněji poptávka po ubytování na území České republiky, která díky financím z Evropské unie v tomto ohledu vzkvétá. Podmínky pro domácí cestovní ruch se výrazně zlepšují zejména v místech, kde koncentrace turistů není tak vysoká,“ uvedl Pavel Hlinka, viceprezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR. „Přesto je však nutné dodat, že díky oblibě Čechů v chatové víkendové turistice nebude náš domácí cestovní ruch ještě mnoho let dosahovat úrovně Německa či Rakouska,“ doplnil Hlinka.