Ve třetině firem s méně než 100 počítači nezodpovídají za data odborníci

Ve třetině menších a středních firem nezabezpečují data IT odborníci. Vyplývá to z průzkumu společnosti SODATSW, která sbírala informace u bezmála dvou tisíc tuzemských firem s maximálním limitem 500 zaměstnanců. Odborníky v oblasti IT většinou nahrazuje nejužší vedení společnosti, výjimkou nejsou pracovníci odlišných úseků či dokonce asistentky.

Společnost SODATSW, zabývající se zabezpečením elektronických informací, provedla průzkum mezi bezmála dvěma tisíci firem s počtem zaměstnanců v rozmezí 100 až 500. Výsledky prokázaly, že kvalita ochrany dat na interních počítačích roste s množstvím pracovních stanic. Ve 31 % firem, které vlastní 100 a méně počítačů, nezodpovídá za zabezpečení pracovních stanic odborník, ale nejčastěji ředitel či jednatel společnosti. Naopak v případě firem s více než 100 počítači jsou již ke správě dat využíváni odborníci z oblasti IT, a to v 91 % případů.

„Menší a střední firmy riziko zneužití citlivých informací tolik nevnímají. Bohužel si neuvědomují, že ze zákona odpovídá za ochranu informací odpovědná osoba, kterou je velmi často majitel firmy a nikoliv IT specialista. Neodbornou správou dat přitom mohou vzniknout obrovské škody,“ sdělil Martin Hanzal, výkonný ředitel společnosti SODATSW, která vyvíjí řešení pro ochranu citlivých informací.

Z průzkumu společnosti SODATSW vyplývá, že v 78 % menších a středních firem spravuje výpočetní techniku interní IT oddělení. Ve 13 % firem má počítače na starosti přímo vedení firmy a v 7 % ekonomické oddělení. Osoba či oddělení pověřená správou počítačového vybavení ve firmě zodpovídá nejen za zabezpečení, ale také za nákup hardwaru i softwaru.

„Je přirozené, že větší podniky nechávají odpovědnost na IT odděleních. Měly by si však ověřit, zda jsou počítače dostatečně chráněny proti zneužití dat,“ zdůraznil Zdeněk Sauer, specialista na informační bezpečnost společnosti SODATSW„Nejlepším způsobem, jak prověřit míru ochrany informací, je datový audit, který vyhodnotí možná rizika ztráty cenných údajů. Na základě tohoto vyhodnocení by měly firmy přijmout bezpečnostní opatření, která budou ušitá přímo jim na míru,“ doplnil Sauer.

Výzkum společnosti SODATSW ukázal, že 34 % z firem zaměstnávajících 100 až 500 zaměstnanců využívá pro svou činnost 50 a méně počítačů. V  37 % oslovených firem se počet počítačů pohybuje mezi 51 až 100 kusy a do kategorie 101 až 200 počítačů se zařadilo 17 % firem. Více než 200 pracovních stanic využívá k podnikání 12 % společností.