Češi jsou konzervativní při výběru vrat, mezi dekory vítězí Zlatý dub

Češi jsou při výběru garážových vrat konzervativní a vyhýbají se experimentům.  I přes rozmanitou nabídku na trhu dlouhodobě preferují dekory dřeva s tradičními vzory. Podle aktuálních statistik společnosti Trido, předního tuzemského výrobce garážových vrat, domácnosti nejčastěji volí Zlatý dub, který je v České republice nejžádanější již 10 let. Z nejnovějších dekorů roste zájem především o winchester.

Majitelé rodinných domů jsou při volbě vzhledu garáže zdrženliví. V prvních šesti měsících letošního roku si 50 % zákazníků společnosti Trido vybralo garážová vrata v dekoru imitace dřeva. Z desítek dekorů pak jednoznačně vede Zlatý dub, kterému dává přednost 40 % klientů. Populární jsou rovněž dekory ořech a třešeň, jež volí shodně 15 % klientů. V roce 2010 patří k moderním trendům v oblasti garážových vrat dekor winchester, dále pak siena rosso a siena noce.

„Lidé si barvu garáže nejčastěji vybírají tak, aby ladila s rámy oken. V současné době nabízíme garážová vrata v několika desítkách dekorů dřeva, z nichž však stále převládá dekor zlatý dub. Ten dominuje právě i u výrobců oken,“ sdělil Miroslav Hasa, majitel společnosti Trido, předního výrobce garážových a průmyslových vrat. „Dekory dřeva kralují zejména na vesnicích. V případě městských novostaveb pozorujeme nárůst zájmu o funkcionalistický vzhled s tlumenými barvami. Vedle klasické bílé vede stříbrná a šedá,“ doplnil Hasa.

Shoda u Čechů panuje i při výběru typu garážových vrat. Zákazníci společnosti Trido v 75 % případů volí sekční garážová vrata, která se vysouvají pod strop. Alternativu představují vrata odsuvná do boku, které vybírá 10 % klientů firmy. Tradiční křídlová vrata v první polovině letošního roku požadovalo pouze 10 % zákazníků společnosti Trido. Křídlová vrata jsou dnes používána pouze v místech, kde není možné nainstalovat vrata sekční.

„Sekční vrata výsuvná pod strop jsou u zákazníků oblíbená díky své vysoké užitné hodnotě a optimální ceně. Naopak křídlová vrata jsou technicky zastaralá a mají mnoho nedostatků, například zabírají příliš prostoru před garáží a má na ně vliv vítr. Jsou však místa, kde jiný typ garážových vrat použít nelze. Dále máme v nabídce výklopná a rolovací vrata, jejich prodej je však minimální,“ uvedl Zbyněk Halata, rozvojový manažer společnosti Trido, která v uplynulých šesti měsících zaznamenala největší zájem o unikátní řešení sekčních vrat Trido Evo, která je možné vyměnit za stará vrata bez jakýchkoliv stavebních úprav.