Dlouhé stání v práci způsobuje zdravotní problémy stále více lidem, přesto zaměstnanci vhodnou obuv nenosí

V uplynulých 10 letech došlo v Česku podle odborníků k prudkému nárůstu zdravotních problémů u osob, které většinu pracovní doby tráví stáním na nohou. Zaměstnanci totiž dávají z finančních důvodů často přednost obuvi z nevhodného materiálu a s nekvalitním tvarováním nebo se otázce zdravého obutí vůbec nevěnují. Volba nevhodné obuvi je přitom podle expertů vedle snížené fyzické odolnosti populace stěžejním faktorem vzniku ortopedických potíží, vleklých křečí či otoků.

Mnohahodinové postávání v zaměstnání v kombinaci s nevhodnou obuví přetěžuje svalstvo, namáhá klouby a je častou příčinou vzniku křečových žil či ostruh na patách. V krajním případě může mít podle specialistů za následek i vážné problémy s páteří či srdeční komplikace. „V posledních 10 letech dochází k nárůstu problémů u lidí, kteří v zaměstnání většinu pracovní doby prostojí. Důvodem je kromě nekvalitního obutí také velice zhoršená fyzická odolnost obyvatelstva,“ potvrzuje trend MUDr. Jiří Běhounek z České společnosti pro ortopedii a traumatologii.

Ohrožené skupiny zaměstnanců, mezi které patří například kadeřníci, číšníci, lékárníci či lidé pracující ve výrobním provozu, však přesto nevěnují možným zdravotním komplikacím dostatek pozornosti. Obuv podle odborníků volí primárně s ohledem na finanční, případně pak estetickou stránku. Tvarování, materiál či váha boty je často až druhotným faktorem.

„Většina obsluhujícího personálu otázce vhodné obuvi bohužel nevěnuje dostatečnou pozornost. Velice často je tak možné se setkat s číšníky v restauraci či baru, kteří mají na nohou nekvalitní nazouváky v domnění, že za dobu trvání směny se jim s chodidly přece nic nestane. Přitom v podnicích s obrátkou míst 2krát až 4krát za hodinu je nápor na tělo opravdu značný,“ hodnotí situaci v oboru Radek Bušina z Asociace číšníků ČR. „Kadeřníci tráví naprostou většinu pracovního času ve stoje, usedají jen minimálně a vždy na krátkou dobu. Proto by určitě měli volit zdravotní obuv, která je vhodně tvarovaná, z přírodních a antialergenních materiálů a neklouže. To je při práci s vodou, která je pro kadeřnictví typická, rozhodně zásadní. Přesto tak řada kadeřníků nečiní,“ souhlasí Václav Pražák z Asociace kadeřníků ČR.

Pozitivní změny v přístupu lze však v poslední době pozorovat ze strany zaměstnavatelů. Podle odborníků totiž nově přibývá společností a institucí, kde majitelé či vedoucí pracovníci vhodnou pracovní obuv svým zaměstnancům pořizují jako bonus, případně na její koupi ze zdravotních a bezpečnostních důvodů trvají. Do certifikovaného pracovního obutí pak investují obvykle částku v rozmezí 350 až 380 korun. „Poptávka ze strany českých firem po testované pracovní obuvi s osvědčením se v posledních měsících stupňuje. V 1. kvartále letošního roku jsme zaznamenali meziroční zvýšení zájmu o 30 %, a to zejména ze strany lékáren, restauračních zařízení a z odvětví lehkého výrobního provozu. Zde kladou zaměstnavatelé důraz na lehkost boty a její protiskluzové vlastnosti,“ potvrzuje novou tendenci Tomáš Jurák ze společnosti Coqui, která dodává na tuzemský trh certifikovanou lehkou pracovní obuv.