Češi si oblíbili netradiční formy vitaminů. Meziroční nárůst prodejů činí 12 %

Netradiční formy minerálů a vitaminů zažily v uplynulém roce 2013 mezi Čechy boom. Podle odhadů společností, které vyrábějí doplňky stravy, se oproti roku 2012 prodalo o 12 % více kapek, sirupů a šumivých tablet. Nárůst jejich obliby je dán jednoduchostí užívání i přidanou hodnotou. Ta spočívá například v lepším vstřebávání látek nebo v možnosti podávat je už od narození. Tento trend sledují mnohé firmy zabývající se výrobou vitaminů a minerálů. Ve svém portfoliu tak stále častěji dávají prostor novým lékovým formám.

Vedle tradičních tablet k polykání narazíme dnes v lékárnách na vitaminy a minerály v různých dalších lékových formách. Nejčastěji se jedná o šumivé nebo cucavé tablety, želatinové kapsle, kapky nebo sirupy. Každá z těchto forem znamená pro svého uživatele určitou výhodu. Proto je při výběru doplňků stravy dobré orientovat se nejen podle obsažených látek, ale také právě podle lékové formy. Například šumivé tablety pro přípravu nápojů nejčastěji upřednostňují mladí, aktivní lidé a sportovci. Připravený roztok totiž jednak podporuje pitný režim a jednak se z něj účinné látky vstřebají do organismu rychleji než z tablety.

„Některé vitaminy a minerály je vhodné podávat ve formě želatinových kapslí. Ty rozlišujeme na měkké a tvrdé. Tvrdé kapsle se používají u lékových forem vyšší generace. U nich se účinné látky uvolňují pozvolna a vstřebávají se do organismu během například 8, 10 nebo 12 hodin. Měkké želatinové kapsle jsou velice vhodné pro zpracování látek rozpustných v tuku. Pokud tedy chceme doplnit například vitamin D, který je právě lipofilní, zaručí nám měkká želatinová tobolka jeho rychlejší vstřebání do organismu,“ vysvětluje PharmDr. Klára Minczinger ze společnosti Generica.

Obzvláště oblíbenými se pak stávají vitaminové i minerální kapky a sirupy. Samozřejmě i v jejich případě dochází k rychlejšímu absorbování látky, jejich hlavní výhoda však často spočívá v možnosti podávat je dětem. Kapky i sirupy totiž bývají často vyráběny v pro děti přijatelné chuti, na rozdíl od tradičních tablet se jim také lépe polykají. Pokud jsou navíc u těchto doplňků stravy vhodně zvoleny pomocné látky, je možné podávat je dětem už od narození. To bývá klíčové například v případě probiotik, která mohou kojencům pomoci s trávením.

Vzrůstající oblibu netradičních forem doplňků stravy pak samozřejmě sledují i společnosti, které se na jejich výrobu soustřeďují. Svoje portfolio tak v současné době obohacují právě o nové lékové formy. „Zmíněnému trendu přikládáme velkou váhu, nezanedbatelnou část našich přípravků je možné najít právě ve formě sirupů, kapek nebo šumivých tablet. Pokračujeme také ve vývoji nových produktů. Například v březnu uvedeme na trh Kalciový sirup s vanilkovou příchutí, vhodný pro pokrytí zvýšené potřeby vápníku, například u dětí v období růstu,“ potvrzuje PharmDr. Klára Minczinger ze společnosti Generica.