Poptávka po 3D tiskárnách vzrostla od ledna o 67 %, největší zájem projevují školy a architekti

V prvním pololetí letošního roku došlo na českém trhu k výraznému rozvoji využívání 3D tisku. Od ledna do června 2013 vzrostla poptávka po 3D tiskárnách o 67 %. Ukazují to prodejní statistiky společnosti Aroja, která vyrábí tiskárny značky 3D factories. Největší zájem lze registrovat ze strany škol a architektů, kteří tvoří 42 % zákazníků. Poptávka sílí rovněž u firem a institucí, masovějšímu rozšíření mezi širší veřejnost zatím brání vyšší pořizovací cena tiskáren.

Na českém trhu jsou 3D tiskárny dostupné již od roku 1995. K intenzivnímu nárůstu prodeje těchto zařízení však dochází až v posledních měsících. V současné době využívají 3D tisk především školy, slévařské a aerospace firmy, vývojáři, elektroinženýři či designéři. „Celkem 95 % našich zákazníků tvoří podniky či veřejné instituce, které si pořizují 3D tiskárny pro profesionální využití. Nárůst zájmu zákazníků z řad soukromých osob je pomalejší. Důvodem jsou vyšší pořizovací náklady,“ uvedl Jan Škopík ze společnosti Aroja.

Pořízení 3D tiskárny při vstupu na trh před 15 lety představovalo investici v řádu několika set tisíc. Aktuálně se cena zařízení pro běžné využívání pohybuje v rozmezí od 25 do 80 tisíc korun. „Za posledních pár let ceny menších modelů výrazně poklesly a propad cen bude zřejmě pokračovat. V nedaleké budoucnosti se tak pravděpodobně 3D tiskárny mohou stát prakticky běžným vybavením českých domácností,“ podotkl Jan Škopík.

Moderní technologie 3D tisku skrývá nebývalé možnosti. Během krátké doby s ní lze vytvořit součástky, jejichž výroba by při tradičním postupu byla výrazně náročnější. K používání 3D tiskáren přitom nejsou třeba žádné speciální znalosti či dovednosti. Stačí pouze načíst model požadovaného předmětu a spustit tisk. Vyrobit si součástku o hmotnosti 150 gramů přitom vyjde se všemi náklady průměrně na 200 korun.

„Využití 3D tisku je široké a řada možností jeho uplatnění se teprve nyní postupně odkrývá. V současnosti se nejvíce využívá k výrobě dílů určených pro další zušlechtění či k tvorbě designových výrobků, jejichž výroba by byla jinak velmi finančně náročná,“ sdělil Jan Škopík ze společnosti Aroja a doplnil, že výrazné rozšíření užití 3D tiskáren se do budoucna očekává také na poli medicíny. Již nyní je například znám případ implantace čelisti vytvořené metodou 3D tisku.