Nemáte čas chodit s tlakem či srdcem pravidelně k lékaři? Monitorujte se sami doma!

Lidé s vysokým krevním tlakem, vyšší hladinou cukru v krvi nebo poruchou činnosti srdce obvykle tráví celé hodiny na pravidelných lékařských prohlídkách. Málokdo z nich však ví, že se díky novým technologiím mohou této nepříjemnosti vyhnout. Pacientům jsou totiž k dispozici přístroje, které kontrolu provedou za lékaře, a to z pohodlí domova nemocného. V tomto článku objasníme, o jaké přístroje se jedná a kolik jejich použití stojí.

1. Srdeční činnost a speciální holtery

Činnost srdce patří mezi nejdůležitější hodnoty, které jsou u pacientů sledovány. Pravidelné návštěvy nemocnice kvůli monitorování jsou však pro nemocného časově i finančně náročné. Za pomoci speciálních EKG holterů či domácích záznamníků ale mohou dnes lékaři získat i z prostředí domova ošetřovaného přesné informace o aktuální funkci pacientova těla, aniž by ten musel za služby výrazně připlácet. „V dnešní uspěchané době pacienti rádi využívají dálkových služeb. Přístroj, který je velmi snadno ovladatelný, si objednají domů poštou, aniž by pro něj museli kamkoliv cestovat,“ říká Štěpán Královec ze společnosti Medical Data Transfer, která se specializuje na monitoring pacientů na dálku. „Kontrola pak většinou spočívá pouze v nalepení samolepících elektrod na hrudník dle jasného návodu. Ty v daném časovém intervalu zaznamenávají impulsy srdce do malého přístroje podobného MP3 přehrávači. Po uplynutí monitorovací doby, která se pohybuje mezi 24 hodinami až dvěma týdny, zašle pacient celý balíček zpátky. Jeho data jsou vyhodnocena kardiologem a výsledek vyšetření k němu dorazí poštou,“ vysvětluje proces Královec. Čtyřiadvacetihodinová holterovská monitorace s kompletní technickou podporou, poštovným a výsledkem přitom vyjde pacienta asi na 700 korun.

2. Hladinu cukru v krvi hlídají glukometry

Telemedicína, tedy poskytování zdravotnických služeb na dálku, může velmi pohodlně posloužit například diabetikům či jednotlivcům se zvýšeným obsahem cukru v krvi. Postačí jim k tomu speciální glukometry, které mají v sobě zabudovaný systém pro bezdrátový přenos výsledků měření na libovolná přidružená přijímací zařízení. Takovým přístrojem může být například počítač nebo mobilní telefon, kde jsou pacientská data zpracována a zanalyzována. Stačí tedy pouze odebrat za pomoci odběrového pera minimální vzorek krve a použít testovací proužek, který je zasunut do glukometru. Uživatel může naměřené hodnoty sledovat samozřejmě přímo na přístroji. Souběžně jsou pak data odesílána také do centrály, kde je systém podle parametrů zadaných lékařem vyhodnotí. Pokud vybočí pacient z normálu, poskytne mu systém doporučení, jak se zachovat. Společně se speciálním programem, který propojí glukometr s počítačem nebo mobilním telefonem, vyjde celé zařízení pacienta v průměru na 2 500 Kč. Systém však může používat každodenně a životnost zařízení je minimálně několik let. Diabetik může zároveň pracovat se svými výsledky a porovnávat je. K dostání jsou i inzulinové pumpy, které umějí vyhodnotit hladinu cukru v krvi a odeslat údaje lékaři. Přijdou přibližně na 5 000 korun, měsíční náklady na spotřebovaný materiál jsou asi 350 korun.

 3. Vysoký krevní tlak může být zkontrolován i obyčejným mobilem

Přibližně 50 % české populace trpí vysokým krevním tlakem. Kvůli tomuto onemocnění musí buď docházet na pravidelné kontroly a testy k lékaři, nebo se rozhodnout pro monitoring na dálku, z domova. Pokud pacient zvolí druhou možnost, stačí mu zakoupit či vypůjčit si speciální tlakový monitor. Ten bude mít zařízenou funkci přenosu naměřených dat do předvoleného centra, kde poskytovatel přístroje hodnoty odborně zanalyzuje. „Přístup k údajům ze speciálního tlakového monitoru umožňuje sledovat pacienty v aktuálním čase, což je jednou z největších výhod. Je totiž možné na hodnoty rychle reagovat a případně upravit léčbu,“ vysvětluje Štěpán Královec ze společnosti Medical Data Transfer, která již několik let nabízí unikátní služby v telemonitoraci pacientů. „Protože vysoký tlak pacienta nebolí, jeho tělo jej v běžné praxi nijak před tímto onemocněním nevaruje. Jestliže si však pacient změří tlak pravidelně třeba jednou denně, program porovná odchylky s normálním stavem a upozorní ho, že něco není v pořádku,“ dodává Královec. Novým řešením jsou i systémy na bázi GSM a telefonů s funkcí Bluetooth. Uživatel tak získává téměř úplnou mobilitu. S tonometrem může měřit svůj tlak kdekoliv v blízkosti svého mobilního telefonu, a to v libovolném místě, kde je dostupný signál. Naměřené hodnoty se přenášejí v SMS zprávách, které se zároveň spolehlivě ukládají do databáze pacienta. Zařízení vyjde pacienta o něco dráž než domácí tlakoměr s automatickým přenosem dat. Ten se cenově pohybuje kolem 500 Kč měsíčně.