Počítáme provozní náklady tepelného čerpadla

Až třetinu vydělaných peněz vynakládají domácnosti na vytápění svých domů a na ohřev teplé vody. Jednou z možností, jak snížit tyto náklady až o 70 %, je používání tepelného čerpadla. Přestože ceny tepelných čerpadel klesají, stále jde ve srovnání s plynovým kotlem o větší investici. Peníze za dražší tepelné čerpadlo se vám však vrátí v některých případech i za 5 let. Ve spolupráci s odborníky jsme pro vás připravili několik tipů a rad pro kalkulaci provozních nákladů a návratnosti investice do tepelného čerpadla.     

Tepelné čerpadlo topí levněji než plynový kotel

V kalkulaci nákladů a návratnosti investice do tepelného čerpadla hraje velkou roli vaše stávající vytápění. Ve srovnání s plynovým či elektrickým kotlem je tepelné čerpadlo velmi úsporným zařízením. „Oproti stávajícímu plynovému kotli může tepelné čerpadlo ročně ušetřit okolo 20 000 Kč v nákladech na vytápění a přípravu teplé vody. Při jeho využití navíc můžete i pro ostatní spotřebiče v domě používat výhodnější tarif elektrické energie pro celý rodinný dům. Vyšší investice do tepelného čerpadla se v takovém případě vrátí v horizontu 6 až 8 let,“ vypočítává návratnost tepelného čerpadla Ivo Zabloudil, produktový manažer společnosti ENBRA, která se specializuje na technické zařízení budov a prodej i servis otopné techniky. „S kalkulací návratnosti investic do tepelného čerpadla a porovnáním nákladů na jednotlivé způsoby vytápění vám může pomoci i webová kalkulačka na adrese www.teplozapolovic.cz,“ dodává Zabloudil.

Topíte elektřinou? Návratnost tepelného čerpadla je ještě rychlejší

Ve srovnání s elektrokotlem či elektrickými přímotopy vychází použití tepelného čerpadla ještě výhodněji. Takové topení je kvůli vysoké spotřebě elektřiny docela drahé a tepelné čerpadlo v tomto případě ušetří okolo 40 000 Kč ročně. Jeho návratnost tak může být i pouhých 5 let. Tepelné čerpadlo navíc může v létě sloužit k chlazení jako klimatizace. I zde je tedy potenciál k dalším úsporám.

Rentabilitu tepelného čerpadla zvyšuje solární ohřev vody

Ke snížení nákladů na energie mohou přispět také solární kolektory pro ohřev teplé vody. Pokud systém vytápění zahrnující tepelné čerpadlo rozšíříte o možnost využití solární energie, ušetříte průměrně dalších 6 000 Kč ročně. Do kalkulace pak sice musíte zahrnout náklady na solární kolektory a odpovídající příslušenství, jde ale v podstatě o jednorázový výdaj. Moderní systémy pro solární ohřev teplé vody jsou totiž téměř bezúdržbové a mají dlouhou životnost.

Tepelné čerpadlo může sloužit i více než 20 let

Důležitou roli v provozních nákladech hraje také celková životnost tepelného čerpadla. Ta významně závisí na kvalitě jeho klíčové součásti – kompresoru. Obecně lze říci, že by tepelné čerpadlo od renomovaného výrobce mělo vydržet pracovat bez poruchy alespoň 15 až 20 let. To představuje mnohem delší období, než je doba jeho celkové finanční návratnosti. „Při správném provozu a údržbě by měl kompresor v tepelném čerpadle dosáhnout až dvacetileté životnosti. Po skončení životnosti ale není problém provést generální opravu zařízení a tepelné čerpadlo může svému majiteli sloužit dále ještě řadu let,“ sdělil Ivo Zabloudil.

Nezapomeňte na náklady na instalaci

V kalkulaci nákladů a úspor, které vám tepelné čerpadlo přinese, je nutné brát v úvahu i náklady na jeho instalaci. Ty mohou činit v závislosti na velikosti domu i několik desítek tisíc korun. Na druhou stranu nepotřebujete plynovou přípojku, která může stát také až desítky tisíc korun. Není potřeba ani modernizovat a udržovat stávající komínový systém. V případě novostavby může komín chybět úplně. Další finanční položkou při koupi tepelného čerpadla mohou být náklady na výměnu radiátorů za typ vhodný pro nižší teplotní spád. To ale neplatí při pořízení vysokoteplotního tepelného čerpadla, které pracuje s teplotou pracovní vody až 80 °C. V takovém případě radiátory měnit nemusíte.

Výkon tepelného čerpadla musí odpovídat tepelné ztrátě vašeho domu

Při výběru tepelného čerpadla a kalkulaci jeho návratnosti byste měli znát základní údaje o energetické bilanci svého domu. Důležitá je hlavně tepelná ztráta, tedy hodnota určující, kolik tepla z vašeho domu uniká. Tepelné ztrátě domu by měly odpovídat také parametry tepelného čerpadla. Příliš slabé tepelné čerpadlo nebude pracovat v optimálním a nejúspornějším režimu, naopak příliš silné zařízení bude zbytečně často spínat kompresor, a tím se sníží jeho životnost. S výkonem souvisí také potřeba kvalitní regulace celého otopného systému. Preferujte proto tepelné čerpadlo s invertorovou technologií kompresoru, která umožňuje v určitém rozsahu plynule měnit výkon celého zařízení. V kombinaci s tzv. ekvitermní regulací na základě vnější teploty vzduchu pak budete topit vždy přesně tak, jak potřebujete, a bez zbytečného přetápění.