Opravy D1 včasné doručení vánočních dárků neohrozí

Letos zahájené opravy nejvytíženější rychlostní komunikace v České republice komplikují včasné doručování zboží tuzemským i zahraničním přepravcům. Ti kvůli dlouhým kolonám a uzavírkám musí přizpůsobovat časy jízdy a posílat do terénu více rozvozových aut. Na dopravní komplikace jsou ale dobře připraveni a lidé se nemusí bát ani o včasné doručení dárků v předvánoční špičce. O tom, jak se přepravci vyrovnávají s komplikacemi na dálnici D1, jsme hovořili s panem Alešem Vykydalem, provozním ředitelem společnosti Geis Parcel CZ.

Letos začaly dlouho plánované opravy dálnice D1. Vítáte jako přepravní společnost tento krok? A komplikují vám opravy D1 přepravu zboží?

To, že se dálnice D1 začala konečně modernizovat, samozřejmě vítáme. Opravená dálnice bezesporu v budoucnu přispěje k zefektivnění dopravy. Druhou stránkou věci jsou ale nepochybně dopravní komplikace, které s sebou nesou stavební práce na dálnici. Dlouhé kolony, které se u renovovaných úseků tvoří, pro nás představují velké zpoždění zásilek, které musíme dohnat jinde. Nejhorší je samozřejmě kombinace zúžené vozovky s nehodou či zhoršenými povětrnostními podmínkami.

Jaká opatření podnikáte, abyste zboží doručili v termínu i za ztížených podmínek?

Znamená to pro nás nutnost nepřetržitého sledování aktuální dopravní situace na dálnici. Aktuální situaci pak přizpůsobujeme čas jízdy hlavních běhů, abychom neohrozili následný rozvoz zboží na koncové adresy. S řidiči našich vozidel jsme neustále ve spojení, a v případě, že se vyskytne nějaký problém, aktualizujeme trasu jízdy a využíváme navrhovaných objížděk. Pokud na dálnici přece jen dojde k výraznějšímu zpoždění hlavního běhu, musíme z doručující pobočky vyslat až o 20 % více rozvozových aut, abychom zpoždění dohnali.

Plánujete nějaká speciální opatření na období těsně před Vánoci, kdy bude velký nápor na přepravu zboží z e-shopů? A mají se zákazníci obávat, že jim zboží objednané těsně před Vánoci nedoručíte včas?

Zákazníci se určitě bát nemusí, na enormní množství přepravovaného zboží v posledních týdnech před Vánoci jsme dobře připraveni. Kapacity vozového parku v předvánočním období posilujeme o desítky procent. Sníh a náledí v zimních měsících mohou samozřejmě včasné doručení zásilek ohrozit. Díky posílení hlavních běhů i následných rozvozů by ale případné zpoždění nemělo dosahovat žádných extrémů. Obecně obvyklou dobu přepravy dodržíme u 98 % zásilek. Samozřejmě vždy lidem doporučujeme objednat si zboží s předstihem a nenechat vše až úplně na poslední chvíli.

V příštím roce budou opravy D1 pokračovat s ještě větší intenzitou než letos. Jaké opravované úseky budou přepravu komplikovat nejvýrazněji?

Nejkomplikovanější jsou samozřejmě vždy opravy v nejvytíženějších dopravních uzlech, ale i v úsecích, které nelze v případě uzavírky snadno objet. V příštím roce očekáváme opět největší zdržení v jednotlivých úsecích mezi Mirošovicemi a Jihlavou, ale také mezi Velkým Meziříčím a Ostrovačicemi.