First minute zájezdy nakoupilo o 28 % turistů více než loni

Čechy v letošním roce lákají first minute zájezdy o 28 % více než loni. Pobyty na letní sezónu 2013 pořizovali nejčastěji do Řecka, které tvořilo čtvrtinu celkové poptávky. Podle statistik největšího prodejce online zájezdů na českém trhu, agentury Invia.cz, jsou navíc ochotni si za dovolenou připlatit, a to v průměru o 874 Kč na osobu více oproti loňsku. Vyšší popularitu mezi rodinami i jednotlivci získávají first minute zájezdy zejména díky slevě za včasný nákup v kombinaci s dalšími benefity.

Řecko dlouhodobě zůstává nejoblíbenější destinací Čechů pro strávení letní dovolené. Pobyt v Helénské republice letos zvolilo v rámci first minute nabídky zájezdů celkem 25 % zákazníků cestovní agentury Invia.cz, což je o 8 procentních bodů více než v loňském roce. Za dovolenou na řeckých ostrovech Češi v průměru utrácejí 14 980 Kč na osobu. Na druhé příčce v popularitě lokalit pro letní odpočinek se umístilo Turecko, které tvoří 13 % z celkového zájmu. Zájezdy do Itálie a Turecka si shodně pořídilo 10 % turistů.

„Největší zájem o dovolenou first minute projevují naši klienti v období měsíců prosince a ledna, kdy cestovní kanceláře nabízejí nejvyšší možné slevy a zvýhodnění. Zejména ve dnech 31. ledna a 28. února, kdy končí jednotlivé slevové vlny, zaznamenáváme až 100% nárůst prodejů ve srovnání s předchozími dny,“ uvedl Aleš Kašparec, obchodní ředitel cestovní agentury Invia.cz, která je jedničkou na českém trhu on- line prodeje zájezdů. „Poslední kolo first minute nabídek běží ještě přibližně do poloviny dubna, kdy je stále možnost objednat dovolenou v průměru o 15 % levněji proti katalogovým cenám,“ dodal Kašparec.

Podle statistiky cestovní agentury Invia.cz jsou letos čeští turisté ochotni zaplatit za svoje letní radovánky v průměru o 874 Kč více než loni. Z žebříčku deseti nejoblíbenějších lokalit Češi nejvíce investují do dovolené v Egyptě, a to v průměru 17 190 Kč na osobu, což představuje navýšení o 1 170 Kč oproti loňskému roku. Více investovat do pobytových služeb v rámci first minute nabídky jsou turisté ochotni zejména díky pořizovací slevě nebo jiným bonusům.

„Kromě výrazných procentuálních slev z konečné ceny zájezdu jsou letošními největšími lákadly bonusy s nabídkou pobytů pro děti zdarma. I v dubnu lze stále ještě do nejpopulárnějších destinací vybrat zájezd s bezplatným pobytem pro dítě,“ sdělil Aleš Kašparec ze společnosti Invia.cz. „Na oblibě získávají také různé garance vybraných cestovních kanceláří. Například ty, které se zavazují, že hotel, jenž klient koupí za zlevněnou cenu ve first minute akci, nebude v létě v rámci last minute slev levnější,“ doplnil Kašparec.