Od ledna nastanou v eHealth zásadní změny

Lékaři upozorňují na rizika, která mohou od ledna 2013 nastat v procesu elektronizace zdravotnictví. Po ukončení tenderu ministerstva zdravotnictví o návrh funkčního eHealth varují zejména před zavedením plošné povinnosti zapojit se do elektronizace. Poukazují na to, že celá řada institucí není připravena komunikovat elektronicky. V důsledku toho by podle odborníků mohlo dojít k ohrožení dostupnosti lékařské péče.

Cílem elektronického zdravotnictví v roce 2013 by podle odborníků mělo být řešení, které bude lékařům i pacientům šetřit čas. Současně však varují před zaváděním plošné povinnosti zapojení do elektronických systémů. Z letošního průzkumu společnosti CompuGroup Medical mezi ambulantními lékaři totiž například vyplynulo, že až 56 % lékařů spatřuje zásadní problém rozvoje elektronizace v nepřipravenosti zdravotnických institucí komunikovat elektronicky. Zavedení povinnosti nástroje elektronizace využívat by se proto podle odborníků setkalo s odporem lékařů.

„Důrazně varujeme před snahou úředníků zavést povinnou elektronizaci. Tato povinnost by totiž mohla mít za následek ukončení činnosti celé řady lékařů, kteří nejsou ani v dnešní době počítačově gramotní. To by v důsledku vedlo k ohrožení dostupnosti péče lékařů,“ sdělil Roman Houska, člen výboru Sdružení praktických lékařů. „Lékařům je třeba poskytnout jednoduchý nástroj pro sdílení dat, ale zapojení do systému elektronizace by mělo zůstat alespoň v první fázi zcela na nich. Donucování pomocí zákona by vedlo k odporu zdravotníků. Ve svých databázích mají totiž uloženo cenné know-how, které mají přirozeně tendenci chránit,“ uvedl Vladimír Přikryl, jednatel společnosti CompuGroup Medical, která je lídrem tuzemského trhu v oblasti informačních systémů pro zdravotnictví.

V souvislosti s rozvojem elektronizace zdravotnictví v České republice vyhlásilo letos ministerstvo zdravotnictví soutěž o návrh hospodárného a funkčního elektronického zdravotnictví. Cílem tohoto veřejného tenderu je podle ministerstva vytvořit v roce 2013 rozsáhlý zdravotnický projekt. V rámci něj budou vzájemně propojeny všechny subjekty zdravotnické sféry, které budou využívat jednotného informačního systému pro sdílení dat nezbytných k poskytování péče.

Odborníci jsou však přesvědčeni, že soutěž ministerstva zdravotnictví o návrh funkčního eHealth nebude mít pro další rozvoj elektronizace zásadní dopad. „Obáváme se, že soutěž o návrh hospodárného a funkčního elektronického zdravotnictví nepřinese zdravotnictví nic stěžejního ani dobrého. Podle našeho názoru totiž není v současné chvíli žádná koncepce eHealth, na kterou by lékaři byli ochotni dobrovolně přistoupit,“ potvrdil Michal Sojka, tiskový mluvčí České lékařské komory ČR.