Při řešení docházky dává 85 % českých firem přednost biometrickým systémům

České společnosti preferují docházkové systémy založené na identifikaci pomocí otisků prstů před čipy. Letos si při nákupu docházkového systému Alveno zvolilo biometrii 85 % firem. Vyplývá to z prodejních statistik společnosti IReSoft za rok 2012. Díky zdokonalení biometrie a možnosti jejího kombinování s čipy si nyní systémy založené na identifikaci pomocí otisků prstů pořizují i firmy podnikající v oblasti výroby.

Oproti loňskému roku zaznamenala společnost IReSoft nárůst podílu biometrických systémů o 17 %, pořizuje si je tak již 85 % firem. Biometrické docházkové systémy tradičně nejvíce využívají společnosti podnikající v oblasti služeb, které tvoří více jak polovinu zájemců. V tomto roce však vzrostl zájem o biometrii i u společností z podnikatelské oblasti včetně strojírenství a výroby. Do strojírenství směřuje 23 % biometrických systémů, čtvrtinu si pak pořizují výrobní firmy.

„Výhodou biometrie je rychlá a spolehlivá identifikace zaměstnance. Biometrii proto již nyní využívají ve větší míře také výrobní firmy. Biometrické docházkové čtečky totiž v sobě mají integrovanou i čtečku čipů. Díky tomu umožnují spolehlivou identifikaci i u uživatelů z řad zaměstnanců výroby, kteří nemají možnost si vždy udržovat ruce v kondici,“ uvedl Jiří Halousek, ředitel společnosti IReSoft, která nabízí řešení biometrické docházky Alveno Biometrix. „Tito uživatelé se mohou identifikovat čipem a pouze k potvrzení své identity mohou využívat otisk prstu. Pro tento případ je totiž dostačující nižší práh rozpoznávání správného otisku,“ dodal Halousek s tím, že zákazníci si mohou nyní pořídit biometrické systémy se zárukou vrácení peněz, pokud s nimi nebudou spokojeni.

O biometrii letos projevily zájem nejvíce podniky do 50 zaměstnanců, které tvořily 64 % zákazníků společnosti IReSoft. Poptávka v letošním roce vzrostla i u větších podniků nad 100 zaměstnanců, které představovaly 21 % klientely. Zvýšený zájem těchto firem o docházkové a přístupové systémy společnosti IReSoft odstartovaly i některé letošní novinky, které jsou na ně zacíleny. Především jde o nový přístupový kontrolér ACi, který je vhodný pro rozsáhlejší instalace přístupových systémů ve firmě.

„V letošním roce jsme zaznamenali zvýšenou poptávku po našich docházkových a přístupových systémech Alveno. Zákazníky nejvíc zaujala novinka možnosti vyzkoušení našich biometrických systémů s garancí vrácení peněz. Všichni klienti, kteří by případně nebyli s naším systémem spokojeni, ho mohou do dvou týdnů vrátit a my jim vrátíme peníze,“ sdělil Patrik Starý, obchodní manažer společnosti IReSoft. „Od října pak pozorujeme hlavně nárůst spolupráce s většími firmami, pro něž je určený přístupový kontrolér ACi. Ke kontroléru se dá totiž připojit až 8 externích čidel, která kontrolují až 4 oboustranně otevírané dveře. Je tak vhodný i pro rozsáhlejší firemní komplexy,“ dodal Starý.