České domácnosti i v krizi mírně bohatnou, peníze však neinvestují

České domácnosti i v loňském roce mírně bohatly. Přesto však platí, že Češi neradi investují a své peníze stále nejčastěji ukládají na běžné účty s nízkým úročením. Podle statistik českého statistického úřadu vzrostla loni finanční aktiva českých domácností meziročně o necelých 5 %. Investice českých domácností do podílových fondů však ve stejném období poklesly o 15 %. Podle odborníků patří Češi stále k velmi konzervativním investorům svou roli hraje i nízká finanční gramotnost.

I přes nejistou ekonomickou situaci české domácnosti v roce 2011 jako celek i nadále bohatly. Podle údajů Českého statistického úřadu vzrostla loni jejich finanční aktiva meziročně o 4,75 %. České domácnosti nejvíce ukládají své úspory v bankách na běžných účtech. Ke konci loňského roku takto měly domácnosti celkově uloženo o 6,4 % více peněz, než v roce předchozím. Zatímco peněz na nízko úročených běžných účtech v Česku přibývá, lidé své úspory méně investují. Do otevřených podílových fondů loni vložily české domácnosti o 14,6 % méně peněz než v roce 2010.  

„Češi obecně patří ke konzervativním investorům se silnou averzí k riziku poklesu hodnoty investice. Zbytečně proto mnoho finančních prostředků českých domácností leží na běžných účtech v bankách, kde vinou nízkého úročení pozvolna ztrácí svou hodnotu,“ uvedl Jiří Slezák ze společnosti REALITY INVESTING, která nabízí možnost investování do nemovitostí se smluvně garantovaným úrokem. „V současnosti je přitom na trhu dostatek investičních produktů s nízkým rizikem ztráty a rozumným zhodnocením. Patří mezi ně i zajištěné podílové fondy nebo nabídky různých investičních společností, které smluvně garantují úrok,“ dodal Slezák.   

Příčinou nechuti českých drobných střadatelů k investování, je mimo jiné výrazné kolísání hodnoty investic v posledních letech zapříčiněné nejistou ekonomickou situací ve světě i v Evropské unii. Toto období se ale navíc kryje i s obdobím nízkých úrokových sazeb, na nichž jsou závislé výnosy dříve velmi oblíbených konzervativních podílových fondů peněžního trhu. Investice s nízkým rizikem tedy nyní nabízí jen minimální zhodnocení vložených prostředků. “Konzervativní podílové fondy v současné době nemohou nabídnout dostatečný nadvýnos kompenzující případné kolísání hodnoty investice. Klienti proto více preferují zajištěné investice v podobě prémiových vkladů či spořících státních dluhopisů,“ sdělil Jan Holinka z tiskového centra České Spořitelny.

Investiční společnosti v posledních letech zaznamenávají zvyšující se zájem českých investorů o drahé kovy. Ty slouží drobným investorům hlavně k dlouhodobějšímu uložení volných finančních prostředků. Obchody s drahými kovy se však těší zájmu i pokročilejších investorů. „Registrujeme meziroční nárůsty zájmu o obchodování s futures kontrakty na zlato a další drahé kovy. Objem obchodů s drahými kovy posledních 5 let roste průměrně o 17 % ročně,“ popisuje zvyšující se zájem o tento typ investice Štěpán Pírko z oddělení asset managementu finanční společnosti Colosseum.

Podle odborníků je nutné, aby se české domácnosti naučily rozkládat své investice do širší škály produktů, a to včetně těch dynamických. Jen tak je možné přijatelně rozložit všechna tržní rizika a zvýšit dlouhodobý potenciál výnosu. Podle údajů České spořitelny si to již drobní investoři začínají uvědomovat a své investice směřují i do dluhopisových, smíšených a nemovitostních fondů. Objem investic do dluhopisových fondů se v Investiční společnosti České spořitelny totiž meziročně zvýšil o 87 %. „Průběžné spoření a dlouhodobé průběžné investování do více produktů s různým rizikem a výnosem by mělo být běžné pro všechny lidi v produktivním věku. Jen tímto způsobem je v současné době možné se dobře zabezpečit na stáří,“ uvedí Kamil Durčák, produktový manažer RENTIA, divize AWD ČR, která se zabývá finančním poradenstvím.