Podzim přeje vitaminovým doplňkům, prodej vzrostl o 72 %

Prodej vitaminových doplňků stravy s příchodem podzimu výrazně narůstá. Potvrzují to statistiky analytické společnosti Information Medical Statistics, která v září zaznamenala nárůst jejich prodeje o 72 % oproti celoročnímu průměru. Češi v září koupili vitaminové přípravky v celkové hodnotě přesahující 223 milionů korun. Nejvýraznější nárůst poptávky je registrován u multivitaminových produktů pro děti.

Na trhu doplňků stravy jsou tradičně na špici prodejnosti přípravky s obsahem kalcia. Podle odborníků se však v období podzimu preference zákazníků výrazně mění. Lidé kupují převážně produkty pro posílení imunity. Například společnost Generica, přední výrobce vitaminových doplňků stravy, v září zaznamenala 41% zvýšení zájmu o přípravky s vitaminem C oproti průměrným měsíčním prodejům v letošním roce.

„Díky statistikám prodeje jsme schopni jednoznačně určit chování zákazníků v rámci jejich zájmu o potravinové doplňky. Například na začátku podzimu lidé více myslí na prevenci před nachlazením a infekčními onemocněními, kterých s příchodem studeného počasí přibývá,“ uvedla Klára Minczinger, produktová manažerka společnosti Generica, která se na výrobu doplňků stravy specializuje již 16 let. „Statistiky, které předkládáme, vycházejí z hlášení jednotlivých distributorských společností a odrážejí jejich měsíční prodeje v lékárnách, a to jak na národní, tak regionální úrovni,“ vysvětlil původ statistik Peter Holásek, manažer analytické společnosti Information Medical Statistics.

Začátek podzimu je charakteristický zvýšeným zájmem o multivitaminové přípravky určené dětem. V září se tak prodaly dětské doplňky stravy v celkové hodnotě 31 milionů korun, což představuje více než šestinásobné navýšení poptávky ve srovnání s průměrným prodejem v roce 2011. Nárůst prodejů lze registrovat rovněž v případě zájmu o multivitaminové produkty a minerály určené pro dospělé a specializovaných multivitaminových přípravků pro seniory.

„Podzimní období je typické pro nástup běžných respiračních viróz, ve vyšší míře se objevují i bakteriální infekce dýchacích cest. S tím souvisí vyšší zájem pacientů o doplňky stravy s obsahem vitamínů, zejména vitamínu C,“ sdělil Stanislav Havlíček, prezident České lékárnické komory „Další skupinou jsou bylinné sirupy užívané při kašli a přípravky k ovlivnění obranyschopnosti. Některá antibiotika mohou vést k narušení střevní mikroflóry. Během jejich užívání  je také vyšší poptávka po doplňcích stravy, které pozitivně ovlivňují střevní mikroflóru,“ dodal Havlíček.