Češi opět objevují nemovitostní fondy, objem investic vzrostl o 64%

 Čeští investoři v posledních letech ve zvýšené míře investují do nemovitostních fondů. Podle posledních statistik České národní banky se k letošnímu srpnu objem emitovaných podílových listů českých nemovitostních fondů meziročně zvýšil o 64 %. Ačkoli nemovitostní fondy v minulých letech zasáhly důsledky ekonomické krize, v dlouhodobém horizontu představují dobré zhodnocení vložených investic.

Podle statistik České národní banky, která sleduje všechny fondy kolektivního investování se sídlem v České republice, činil k srpnu letošního roku objem emitovaných podílových listů v segmentu nemovitostních fondů 17,3 miliardy Kč. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku jde o 64% nárůst. Zvýšil se také počet nemovitostních fondů. ČNB jich ke stejnému období eviduje 65, přičemž meziročně jejich počet vzrostl o 20.

„Na rozdíl od akciových fondů nejsou investice do nemovitostí tak náchylné ke kolísání hodnoty. Přesto ale doporučujeme investovat dlouhodobě v horizontu 5 až 6 let. Vložené prostředky se mohou zhodnotit až o 6 % ročně,“ uvedl Jiří Slezák ze společnosti REALITY INVESTING, která nabízí možnost investování do nemovitostí se smluvně garantovaným úrokem. „Kolektivní investování do nemovitostí se opět stává výhodnou příležitostí i pro drobné investory. Po stagnaci způsobené ekonomickou krizí, nyní nabízejí nemovitostní fondy a společnosti investující do realit i zajímavé zhodnocení vložených peněz,“ dodává Slezák.

Nemovitostní fondy se v minulých letech potýkaly hlavně se snížením hodnoty podílových listů způsobeným poklesem cen komerčních nemovitostí i akcií developerských firem. „Fondy zaměřené pouze na realitní sektor byly ekonomickou krizí zasaženy více než fondy investující napříč sektory. Na realitním trhu totiž došlo ke splasknutí bubliny, která se formovala v předchozích letech,“ sdělila Pavla Hávová z ČSOB.

Od roku 2009 hodnoty podílových listů v nemovitostních investičních fondech většinou rostou v řádu procent. Výrazně rychleji než celý trh roste i objem emitovaných podílových listů nemovitostních fondů. Podle statistik ČNB činí celková emise podílových listů v investičních fondech se sídlem v České republice 122 miliard Kč s meziročním 15% nárůstem. „Na trhu došlo ke konsolidaci a společnosti, které dokázaly krizi přestát, jsou dnes díky zavedeným opatřením v lepší kondici a lépe připravené čelit případným nepříznivým podmínkám na trzích,“ popisuje současnou ekonomickou situaci v segmentu firem, do nichž nemovitostní fondy investují, Martin Pecka, portfolio manažer Fondu nemovitostních akcií společnosti ČP INVEST.

Kolektivní investování do nemovitostí je obecně označováno za rizikovější, a finanční společnosti proto doporučují spíše delší investiční horizont. Nemovitostní fondy však umožňují do komerčních realit investovat i drobným klientům. „Klienti tak mají možnost prostřednictvím podílového fondu čerpat výhody plynoucí z investice do kvalitních komerčních nemovitostí, i když sami nemovitost vlastnit a spravovat nechtějí nebo nemohou,“ doplnil Jan Holinka z České spořitelny.