Baterie do notebooků z 80 % kupují muži, u mobilů je ženy letos dotahují

V poptávce po bateriích do notebooků letos výrazně dominují muži, kteří tvoří 80 % všech zájemců. Naopak v rámci prodeje baterek do mobilů je zájem podle pohlaví vyrovnaný. Ženy si totiž pořizují 49 % z celkového prodeje baterií do mobilních telefonů, což je o 10 % více než loni. Vyplývá to z aktuálních statistik internetového obchodu BatteryShop.cz za první pololetí roku 2011.

V letošním roce zaznamenal e-shop BatteryShop.cz průměrnou hodnotu objednávky baterií pro notebooky ve výši 1 600 Kč. Co se týče baterií do mobilních telefonů, za prvních šest měsíců roku 2011 tvořila průměrná cena nákupu 290 Kč. V rámci baterek do digitálních fotoaparátů zákazníci investovali do zboží v průměru 270 Kč. Hodnota nákupu baterií se u mužů a u žen neliší.

„Péče o digitální hračky je tradičně mužskou výsadou. Proto v rámci všech komodit, mezi které patří baterie do notebooků, fotoaparátů, videokamer nebo PDA, mezi zákazníky výrazně převažují muži,“ sdělil Radim Tlapák, ředitel internetového obchodu BatteryShop.cz, který prodává baterie pod vlastním označením T6 power. „Jedinou výjimkou jsou baterie do mobilních telefonů. Zde pozorujeme nárůst poptávky ze strany žen. Lze očekávat, že do konce roku v nákupu zboží dokonce muže předběhnou,“ doplnil Tlapák s tím, že ženy volí nákup v e-shopu kvůli intuitivnímu průvodci výběrem baterií.

Internetový obchod BatteryShop.cz registroval za první pololetí 2011 průměrnou cenu objednávky 1 559 Kč, což znamená 15% nárůst oproti stejnému období loňského roku. Největší podíl poptávky zaznamenal e-shop po bateriích pro notebooky, které si pořizovalo 41 % ze všech zákazníků. Nejprodávanějším produktem se letos stala baterie Li-42B pro fotoaparáty Olympus v hodnotě 269 Kč.

„Důvodem nárůstu hodnoty objednávky je kontinuální nárůst prodeje baterií do notebooků. Cena tohoto zboží je totiž obecně vyšší,“ uvedl Radim Tlapák z e-shopu BatteryShop.cz. „Naopak registrujeme stagnaci v oblasti prodeje baterií do videokamer. Ty si zákazníci pořizují hlavně v létě před svými dovolenými,“ dodal Tlapák.