U Čechů vedou analogové hodinky nad digitálními

Češi dávají přednost analogovým hodinkám před digitálními. Více než 85 % zákazníků největšího internetového hodinářství Hodinky.cz volí náramkové hodinky s klasickým strojkem, vyplývá to z aktuálních statistik e-shopu za první čtyři měsíce roku 2010. U žen vedou stylové módní hodinky, muži dávají přednost sportovním modelům.

Na tuzemském trhu dominuje prodej hodinek s analogovým strojkem. Digitální hodinky nakupuje pouze 12 % zákazníků internetového obchodu Hodinky.cz. Necelá 3 % klientů e-shopu potom vybírají moderní binární hodinky. Za první čtyři měsíce letošního roku se staly nejprodávanějším modelem pánských hodinek analogové Casio Edifice EFA s cenou 2 650 Kč. Mezi dámskými ukazateli času zase vedly analogové hodinky Black Houston značky Esprit za 2 450 Kč.

„Z hodinek jednoznačně vedou analogové. Zájem o sportovní digitální hodinky narůstá v letních měsících, kdy se lidé připravují na outdoorové aktivity. Nárůst prodeje je však pouze v jednotkách procent,“ uvedla Jana Zbořilová, obchodní ředitelka e-shopu Hodinky.cz „Pánové si z našeho sortimentu vybírají hodinky klasických tvarů, z barev dominuje černá. Naopak ženy si zase oblíbily hodinky s moderním, svěžím designem, nejčastěji v bílé barvě,“ doplnila Zbořilová.

Ženy z nabídky internetového obchodu Hodinky.cz volí hodinky společenského nebo vysoce módního stylu. Preferují modely s výraznými barvami na ciferníku. Populární mezi ženami jsou nápadné kožené pásky především bílé barvy, které jedinečným způsobem kontrastují se zářivým pouzdrem. Muži na svém zápěstí s oblibou nosí hodinky s klasickým designem. Mezi pánskými hodinkami výrazně převažuje jako materiál ocel. Pánové rádi nakupují také odolné sportovní hodinky s plastovými pásky, které jsou ideální pro všechny druhy sportů. Mezi módní trendy letošního roku v oblasti hodinářství patří luxusní materiály, jako jsou keramika nebo růžové zlato.

„Jsem už trochu starší ročník, takže mám rád analogové hodinky, s jednoduchým, nenápadným  designem. Nerad na sebe totiž upozorňuji,“ sdělil herec Tomáš Hanák, tvář e-shopu Hodinky.cz. „Navíc se mi líbí jemný zvuk tikání, možná proto, že děda nám občas dopřál poslechnout si jeho kapesní roskopfky, které získal za první světové války kdesi v Dalmácii výměnou za jídlo,“ prozradil Hanák.

Tradičními náramkovými hodinkami jsou ty analogové, které nosí lidé na zápěstích již více než sto let. Analogové hodinky zobrazují čas pomocí ručiček, naopak digitální hodinky ukazují čas na displeji. Oblíbené jsou rovněž kombinované hodinky, které zobrazují čas jak pomocí ručiček, tak obsahují i digitální displej. Aktuálním trendem posledních let jsou hodinky, které určují čas binárním kódem. Majitel binárních hodinek tak musí pro zjištění času nebo data sečíst hodnoty zobrazené v dvojkové soustavě, tedy v číselné soustavě mocnin čísla dva.