Firmy jsou po WikiLeaks ostražité, ztráta dat může znamenat krach

Tuzemské podniky se po zveřejnění tajných zpráv americké armády na portále WikiLeaks začínají zajímat o zabezpečení svých dat více než dosud. Nedostatečná ochrana informací a případné odhalení citlivých obchodních údajů by pro ně totiž mohlo znamenat fatální důsledky. V českém prostředí navíc vzniká server PirateLeaks, který hodlá publikovat utajované informace nejen ze státní sféry, ale i z komerčního sektoru.

Kauza WikiLeaks odhalila, jak je nebezpečné podceňovat zabezpečení citlivých informací. Odborníci upozorňují, že únik utajovaných dat v komerční oblasti sice nezpůsobí takovou kontroverzi jako na diplomatické úrovni, firmy se však logicky mohou obávat likvidačních následků. Může dojít například k vyzrazení know-how, informací o finančním zdraví organizace nebo odhalení strategických záměrů či majetkových vazeb. V případě nedostatečného zabezpečení dat o zaměstnancích navíc podnik riskuje porušení zákona o ochraně osobních údajů.

Únik podnikových dat má velmi rychlé a zásadní následky, neboť z něj profituje konkurence, dochází ke ztrátě důvěryhodnosti a případně i krachu firmy. Základem prevence je kvalitní zabezpečení po technické stránce, ale také kvalifikovaní a důvěryhodní pracovníci,“ zdůraznil Vojtěch Sedláček, analytik Hospodářské komory. „Firmy se zaměřují především na externí hrozby, podceňují však útoky ze strany zaměstnanců. Data je třeba chránit pomocí šifrování a monitoringu pohybu informací a okamžitě reagovat na podezřelé chování jakéhokoli uživatele. Stále více českých firem si to nyní po kauze WikiLeaks začíná uvědomovat,“ uvedl Martin Hanzal ze společnosti Sodatsw, která se zabezpečením dat a šifrováním dlouhodobě zabývá.

Zveřejnění utajovaných informací na serveru WikiLeaks se v těchto dnech stále více dotýká i podnikatelské oblasti. Únik tajných zpráv totiž odstartoval řadu hackerských útoků, které se zaměřují zejména na velké obchodní organizace a finanční instituce. Velké tuzemské podniky jsou proto v souvislosti s kauzou WikiLeaks obezřetné, posílení zabezpečení svých interních informačních systémů však prozatím neplánují a spoléhají na dosavadní ochranná opatření.

„Kauzu WikiLeaks bedlivě sledujeme a vyhodnocujeme i z pohledu bezpečnosti našeho informačního systému. V této souvislosti však neplánujeme žádné bezprostřední akce k posílení zabezpečení dat,“ sdělil Jan Holinka z České spořitelny. „Informační kampaň, jejíž součástí je také téma informační bezpečnosti, jsme zahájili již před kauzou WikiLeaks. Uvědomujeme si, že jsou moderní technologie zneužitelné, a proto neustále zvyšujeme bezpečnostní standardy a dohlížíme na jejich dodržování. V naší divizi obchodu totiž realizujeme transakce s mnoha milionovou hodnotou,“ informoval Ladislav Kříž, tiskový mluvčí Skupiny ČEZ.

V českém prostředí se aktuálně připravuje obdoba WikiLeaks, kterou bude portál s názvem PirateLeaks. Česká pirátská strana se jeho prostřednictvím chystá publikovat utajené nebo cenzurované materiály. Právě na tomto portále mohou být publikována tajná obchodní data tuzemských firem, která mají politický, etický nebo diplomatický význam pro veřejnost a nebyla dosud zveřejněna. „Pokud společnost porušuje zákony, nese si riziko zveřejnění těchto údajů. Jestli se PirateLeaks dozví, že k takovému porušování dochází, může se jednat například o klamání spotřebitelů, potom využijeme svobody tisku a tyto informace zveřejníme,“ upozornil Jakub Michálek, člen předsednictva Pirate Parties International a člen České pirátské strany.